Tutkimus: Kova työstressi estää rentoutumisen – unessakin

Työterveyslaitoksen erikoislääkärin Harri Lindholmin mukaan pitkään jatkuneen stressin seurauksia pidemmällä aikavälillä ovat muun muassa ylipaino, rintasyöpä, sydän- ja verisuonisairaukset sekä masennus. Ensimmäisiä varoitusmerkkejä ovat esimerkiksi uniongelmat ja uupumus.

Kotimaa
Toimistotyöntekijä.
Yle

Perjantaina Helsingin yliopistossa tarkastettavan väitöstutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan kova työstressi nostaa stressihormonin hälytystasolle heti heräämisen jälkeen. TTL:n erikoislääkäri Harri Lindholmin tutkimus osoittaa, että kova työstressi estää autonomisen hermoston rentoutumisen unessakin.

Hyvin stressaantuneiksi itsensä tuntevilla työntekijöillä syljen kortisolitaso nousi voimakkaasti välittömästi heräämisen jälkeen. Korostunut stressihormonitason nousu pian heräämisen jälkeen oli yhteydessä myös lyhyeen yöuneen ja epäsäännölliseen vuorotyöhön.

Kohonnut verenpaine ja huonoksi koettu terveys sekä erityisesti masennus lisäsivät unihäiriöiden riskiä. Tyypillisin unihäiriö oli toistuva yöllinen heräily.

Epäsäännöllistä vuorotyötä tekevillä esiintyi lähes kaksi kertaa enemmän päiväaikaista väsymystä kuin säännöllistä päivätyötä tekevillä – eroa eivät selittäneet sukupuoli, ikä, painoindeksi, alkoholinkäyttö tai tupakointi.

Unenaikainen seuranta osoitti, että päiväväsymyksestä kärsivien autonominen hermosto ei rentoutunut kunnolla unen aikana.

Sopiva määrä stressiä sopivina annoksina ei ole haitaksi. Lindholmin mukaan työelämässä tulisi kiinnittää erityistä huomiota työntekijöiden mahdollisuuteen palautua stressipiikkien jälkeen.

Lindholmin tutkimukseen osallistui 1 500 Ylen työntekijää, joista puolet teki säännöllistä päivittäistä työaikaa ja puolet epäsäännöllistä vuorotyötä. Mukana oli toimittajia sekä tuotannon, tekniikan ja hallinnon parissa työskenteleviä.