1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalaisten kesäparatiisi vaihtuu talviparatiisiksi

Kesämökin laittaminen talviteloille on yhä harvemman suomalaisen syyspuuhaa, sillä yhä useampi mökki on suunniteltu ympärivuotiseen asumiseen sopivaksi. Talviparatiisin ylläpito vaatii kuitenkin työtä ja varustautumista, tietää intohimoinen mökkeilijä Juhani Putkisto.

ilmiöt
Syysaurinko paistaa kellastuvien koivujen reunustaman järven rannalla.
Mikko Tuomikoski / Yle

Ennen vanhaan kävi kesämökeillä syksyisin tavaton kuhina, kun kaikki laittoivat mökkinsä talviteloille, nykyään kyse on enemmänkin siitä, että siirrytään kesäkaudesta talvikauteen. Molemmissa on kuitenkin omat askareensa.

Perinteisesti kesämökeillä valmistauduttiin talven tuloon mm. siten, että käännettiin vene, vietiin pihakalusteet varastoon, tyhjennettiin keittiöstä kaikki ruokatarpeet, hiirille laitettiin sopivan myrkyllistä purtavaa ja kytkettiin sähköt pois päältä.

Nykyään tilanne on toinen. Juhani Putkisto on viettänyt kesiä huvilallaan Asikkalan Salonsaaressa jo yli 60 vuoden ajan, ja hänelle syksy merkitsee valmistautumista talvimökkeilyyn.

- Veneet tietysti nostetaan vedestä ja peitellään, puhdistetaan katot ja rännit, rantasaunan vesipumppu tyhjennetään ja siinäpä ne tärkeimmät, pohtii Putkisto.

Talveen pitää varustautua etukäteen

Vanhanaikaisia kesämökkejä ei välttämättä ole edes tarkoitettu talvikäyttöön, ja niistä saattaa puuttua lämpöeristys kokonaan. Nykyaikainen mökki suunnitellaan aivan eri lähtökohdista. Juhani Putkiston mökki vastaa ominaisuuksiltaan nykyaikaista omakotitaloa.

- Yläpohjassa on esimerkiksi 350 mm eristevillaa ja kaikki ikkunat ovat kolmikerroksiset. Täällä on lisäksi ilmalämpöpumppu ja varaavia tulisijoja, eli tämän saa lämpimäksi minkälaisella pakkasella tahansa.

Oma kaivo takaa sen, että juomavettä on saatavilla ympäri vuoden, mutta suunnittelussa on otettu huomioon myös se, että jos tilanne vaatii, voi putket laskea tyhjäksikin.

- Kaikkia vesijärjestelmiä ei ole suunniteltu siten, että putket voisi tyhjentää, eli mökissä täytyy aina pitää peruslämpöä yllä. Tämän järjestelmän voi tyhjentää, ja silloin vain pumppuhuone täytyy pitää lämpimänä. Jos se sattuisi pääsemään pakkasen puolelle, olisi edessä vähän isompi remontti.

Juhani Putkisto istuu mökkinsä lasitetulla kuistilla.
Juhani Putkisto on viettänyt kesiä huvilallaan Asikkalan Salonsaaressa jo yli 60 vuoden ajan.Mikko Tuomikoski / Yle

Lehtipuhaltimesta on moneksi

Moni kerrostaloasukas ei ymmärrä sitä, kuinka paljon työtä lumi voi teettää. Mökillä tähänkin on varauduttava etukäteen ja sovittava aurauksesta. Sen lisäksi pitää olla lumenluontivälineet.

- Meillä on lehtipuhallin, joka on muuten hyvin monikäyttöinen peli. Sillä on hyvä puhdistaa kuisti ja raput lumesta, ennen kuin se ehtii tamppaantua ja tekee paikat liukkaiksi. Sillä voi myös puhdistaa auton lumesta ja syksyllä sillä on helppo puhaltaa katot puhtaaksi, luettelee Putkisto.

Intohimoisen hiihtäjänä Putkisto on varustautunut myös tulevaan hiihtokauteen.

- Hankin mönkijän perään asennettavan halvan latuhöylän, joka on ollut hyödyllinen hankinta, sillä tuuli kinostaa usein lumet ladulle ja tämän avulla ne on helppo avata uudelleen.

Putkistolla on myös itse tehty taikalaatikko, jonka avulla saa avannon pysymään auki kovillakin pakkasilla.

- Tämä on sellainen styroksilla eristetty vanerilaatikko, joka toimii siten, että kun ensimmäiset jäät tulevat, niin tehdään sinne sopivan kokoinen reikä ja annetaan laatikon jäätyä kiinni. Eristetyn kannen ansiosta vesi pysyy laatikon sisällä sulana ja sieltä on helppo nostaa saunavedet ja käydä vaikka avantopulahduksella.

Murtovarkaille omat loukut

Murtovarkaiden vierailut ovat saaneet monet mökkiläiset hankkimaan hälytysjärjestelmiä. Näin kävi myös Juhani Putkistolle.

- Muutama vuosi sitten täälläkin kävi varkaita, jotka veivät mm. veneestä perämoottorin. Sama jengi oli häärinyt ympäri Etelä-Suomea, rannikkoa myöten ja jäivät sitten onneksi kiinni. Aiemmin täällä saattoi huoletta jättää paikkoja jopa lukitsematta - enää sellainen ei tulisi mieleenkään.

Aiemmin riitti, että mökissä ei ollut mitään arvokasta näkyvillä - nykyään tilanne on toinen, sillä joillekin varkaille kelpaa mikä vain, eli sellainenkin tavara, josta saa kirpputorilla vain muutaman euron.

Lue seuraavaksi