Eurovaaleihin lähtevä Louhelainen: Omien puolustaminen vaatii mukavuusalueen ylittämistä

Perussuomalaisten kansanedustajan Anne Louhelainen pelkää päätöksenteon karkaavan yhä kauemmas Suomesta. Suuressa valiokunnassa työskennellessään hän on huomannut konkreettisesti, miten vähän sanavaltaa eduskunnalla on direktiiveihin.

politiikka
Anne Louhelainen syksyisen Lahden keskustassa.
Katariina Luoma / Yle

Perussuomalaisten kansanedustaja ja Hollolan kunnanvaltuutettu Anne Louhelainen tähtää uusille urille. Ensi keväänä edessä siintävät eurovaalit. Suuressa valiokunnassa direktiivien parissa työskennellessään Louhelainen huomasi, miten tärkeää olisi päästä vaikuttamaan direktiiveihin jo niiden syntysijoilla.

- Direktiivit ovat usein liian taputeltuja, kun ne tulevat meille. Mietimme eduskunnassa lähinnä pilkun paikkaa. Jos päätöksenteko karkaa yhä kauemma Suomesta, se ei ole hyvä asia, Louhelainen kritisoi.

Hän myöntää, että parlamenttiin valituksi tuleminen tietäisi vaikeaa ja aikaa vievää työtä.

Kyllä EU:ssa hyviäkin asioita tehdä, joten ei pidä heittää kirvestä kaivoon ennen kuin kaikki kivet on käännetty.

Anne Louhelainen

- Jotta omiaan voisi puolustaa, on mentävä mukavuusalueensa ulkopuolelle, perustelee Louhelainen ehdolle asettumistaan.

Vaikka perussuomalaiset ovat tunnettuja EU-kriittisyydestä, Louhelainen ei lähde hötkyilemään unionista eroamispuheiden suhteen. Hän muistuttaa, että EU:sta voi olla Suomelle hyötyä esimerkiksi harmaan talouden kitkemisessä.

- Kyllä siellä hyviäkin asioita tehdä, joten ei pidä heittää kirvestä kaivoon ennen kuin kaikki kivet on käännetty. Pitää löytää uusia, rakentavia tapoja tehdä asioita ja muuttaa Euroopan unionin suuntaa.

Ennen kaikkea Louhelainen toivoo kansalaisten mielenkiinnon ja äänestysinnokkuuden eurovaaleja kohtaan kasvavan.

- Äänestämättä jättäminen ei ole ratkaisu, jos haluaa vaikuttaa jokapäiväisiin asioihin.

Hollola tekee kaikkensa itsenäisyytensä säilyttämiseksi

Anne Louhelaisen kotikunta Hollola on joutunut epämukavaan tilanteeseen kuntauudistuksen myötä. Hollola pakotetaan mukaan Lahden seudun kuntaliitosselvitykseen, vaikka muutaman vuoden takainen selvitys karahti komeasti karille. Kuntalaiset vastustivat liitoksia lähes yhtenä rintamana.

- Se jätti arpia, jotka eivät ole vieläkään täysin poistuneet. Tiedossa oli, että joudumme taas selvitykseen, mutta se on eri asia saadaanko tällä kertaa selville mitään uutta, Louhelainen toteaa.

Liitosinnokkuutta neuvottelupakko ei ole lisännyt.Hollola on tehnyt kivuliaita ratkaisuja pitääkseen taloutensa kurissa ja niitä tullaan tekemään myös jatkossa.

Varmasti moni jää ilman sitä tukea ja turvaa, mikä paremmassa taloustilanteessa olisi mahdollista saada.

Anne Louhelainen

- Taloussuunnitelma tehdään useaksi vuodeksi eteenpäin emmekä toki laittaisi siihen näin paljon voimavaroja, jos meillä ei olisi halu jatkaa itsenäisenä, Louhelainen myöntää.

Jatkossa moni kunta joutuu karsimaan lähes kaikista palveluista, joita laki ei velvoita tarjoamaan. Lahden ensi- ja turvakodin johtokunnassakin toimivaa kunnallispoliitikkoa tilanne huolestuttaa.

- Varmasti moni jää ilman sitä tukea ja turvaa, mikä paremmassa taloustilanteessa olisi mahdollista saada. Tämä ei ole helppo tilanne missään kunnassa.

Myös Hollolan säästökohteet alkavat käydä vähiin.

- Ei sieltä ainakaan helppoja säästökohteita enää löydy. Koulujen lakkauttamiset menivät jo vereslihan puolelle.