1. yle.fi
  2. Uutiset

Muslimien pyhiinvaellus huipentuu - suora lähetys Ylen sivuilla

Pyhiinvaellusta voi seurata suorana Yle Areenassa ja Yle Uutisten verkkosivuilla klo 17.30–18.30.

Ulkomaat
Pyhiinvaeltajia Mekassa.

Satoja tuhansia ihmisiä on kokoontunut Arafatvuorelle Mekan ulkopuolelle muslimien vuotuisen pyhiinvaelluksen tärkeimpään tapahtumaan. Pyhiinvaeltajat rukoilevat vuorella auringonlaskuun asti sekä kuuntelevat Saudi-Arabian suurmuftin Sheikh Abdulaziz al-Sheikhin saarnaa.

Arafatvuorelta pyhiinvaeltajat jatkavat läheiseen Muzdalifahiin, jossa he viettävät yön. Tiistaiaamuna vuorossa on symbolinen paholaisen kivittäminen. Pyhiinvaellus päättyy perjantaina.

Hajj-pyhiinvaellus on yksi islamin viidestä peruspilarista. Jokaisen muslimin tulisi tehdä pyhiinvaellus muslimien pyhimpään kaupunkiin Mekkaan vähintään kerran elämässään, jos terveys ja taloudellinen tilanne sen sallivat.

Tänä vuonna Saudi-Arabia on kuitenkin rajoittanut voimakkaasti pyhiinvaeltajien määrää. Paikalle odotetaan noin 1,5 miljoonaa ihmistä, kun viime vuonna pyhiinvaeltajia oli 3,2 miljoonaa.

Syynä on sekä MERS-koronaviruksen aiheuttamien tautitapausten pelko että Mekan suuressa moskeijassa käynnissä olevat laajennustyöt. Lähi-idästä löytyi viime vuonna uudenlainen koronavirus, johon on kuollut maailmassa tähän mennessä kymmeniä ihmisiä. Eniten kuolemantapauksia on juuri Saudi-Arabiassa.

Muista maista Saudi-Arabiaan on tullut tänä vuonna 1,38 miljoonaa pyhiinvaeltajaa, minkä lisäksi 117 000 saudiarabialaiselle on annettu lupa osallistua pyhiinvaellukseen, viranomaiset kertovat.

Maan uutistoimiston SPA:n lainaaman pyhiinvaelluskomitean johtajan mukaan pois on käännytetty noin 70 000 ihmistä, joilla ei ollut asiaankuuluvia lupia. Lisäksi noin 38 000 ihmistä on pidätetty, koska he osallistuivat pyhiinvaellukselle ilman lupaa.

Pyhiinvaelluksen sujumista valvovat tuhannet sotilaat helikopterien avustuksella. Maanantaina sotilaat pitivät järjestystä Arafatvuorelle johtavilla teillä naisten, miesten ja lasten virratessa pyhiinvaelluspaikalle.

Pyhiinvaellusta voi seurata suorana Yle Areenassa ja Yle Uutisten verkkosivuilla klo 17.30–18.30.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi