Talousvesi on yhä keitettävä Maaningalla

Talousveden keittokehotus on edelleen voimassa Maaningan Patalahden, Viannan, Tuovilanlahden ja Pohjois-Haatalan alueilla. Vedestä löytyi koliformisia bakteereja.

Maaninka
Vettä valuu tiskialtaaseen.
Tommi Parkkinen / Yle

Maaningan Patalahden, Viannan, Tuovilanlahden ja Pohjois-Haatalan alueilla vesi on edelleen keitettävä ennen kuin se on juomakelpoista.

Vettä tulee keittää viisi minuuttia ennen juomista tai ruuanlaittoa. Vettä voi käyttää normaalisti peseytymiseen tai esimerkiksi astioiden ja vaatteiden pesuun.

Syynä on talousvesiputkesta lauantaina löytynyt kuollut lintu. Lintu oli eksynyt putkistoon jo torstaina putkenkorjaustöiden yhteydessä. Lintu löydettiin muumioituneena, mutta se ei ollut ehtinyt mädäntyä.

Maaningan tekninen johtaja Juho Pelkonen sanoo, että ainakaan tietoon ei ole tullut yhtään vedestä johtuvaa sairastapausta.

Alustavien tulosten mukaan linjasta, josta kuollut lintu löytyi, on vesinäytteessä todettu muutamia koliformisia bakteereja, mutta ei E.colia. E.colia tavataan yksinomaan ulosteessa, kun taas muut koliformiset bakteerit saattavat lisääntyä myös maassa sekä jätevesissä. Koliformiset bakteerit voivat aiheuttaa ripulia tai erilaisia tulehduksia.

Alueelta on tänään otettu uusia näytteissä ja keittokehotus puretaan aikaisintaan tiistaina tai keskiviikkona.

Pelkosen mukaan veden kloorauksestakin on keskusteltu.