1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kun nuori ei voi tietää mistä herää

Päihtyneiden nuorten kuljetusralli ei hellittänyt Kokkolassa, vaikka upouuteen päihdekeskukseen valmistui myös nuoria varten selviämisasema. Poliisi joutuu yhä etsimään nuorille selviämispaikkaa useista eri vaihtoehdoista, kun aikuiset voidaan viedä upouuteen päihdekeskukseen päätänsä selvittämään. Nuorten selviämishuonetta ei otettu rahapulan vuoksi lainkaan käyttöön.

Kuvassa Kokkolan poliisilaitoksen putka, jonne osa nuorista juopuneista päätyy.
Kuvaus ja leikkaus Kalle Niskala

Jos päihteitä käyttänyttä nuorta ei voi tyhjään kotiin tai humalaisten vanhempien luo viedä, seuraavia paikkoja voivat olla turvakoti, sijoituskoti, terveyskeskus, ensiapu tai viimekädessä poliisiputka. Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikköä Erkki Kerolaa harmittaa, että vastavalmistuneesssa Päihdekeskus Portissa ei saatu käyttöön nuorten selviämisasemaa, vaikka tila sitä varten rakennettiin.

– Kyllä meillä se odotusarvo oli, kun Portti hienosti on saatu aikaiseksi, ja poliisi on myös ollut siinä mukana suunnittelussa, että myöskin nuorille sieltä olisi paikka löytynyt, sanoo apulaispoliisipäällikkö Erkki Kerola.

Kyllä meillä se odotusarvo oli, kun Portti hienosti on saatu aikaiseksi ja poliisi on myös ollut siinä mukana suunnittelussa, että myöskin nuorille sieltä olisi paikka löytynyt.

Apulaispoliisipäällikkö Erkki Kerola

Kerolan mukaan poliisi näkee päihtyneiden nuorten sijoittamisessa paljon vaivaa, ja siinä menee hyvinkin paljon aikaa.

– Ensin pyritään selvittämään vanhemmat, missä kunnossa vanhemmat ovat, ottavatko he nuorta kotiin, poliisi käy viemässä kotiin, katsoo voiko sinne jättää, katsotaan mahdollisesti seuraavaa paikkaa, onko se joku turvakoti, terveyskeskus, sairaala, ensiapu, koska alkoholimyrkytyksen vaarat on hyvin suuret. Sitten tietysti se vihonviimeinen paikka on ottaa tänne poliisin suojaan.

– Se on ainoastaan sen takia että suojellaan tätä lasta ettei hänelle kävisi pahemmin.

Kokkolan putkan patjalla selvittää päätänsä viitisenkymmentä alaikäistä vuodessa. Yhteensä poliisi kuljettaa Kokkolassa noin 160 päihtynyttä nuorta vuosittain joko kotiin tai muualle selviämään. Määrä ei ole suuri, mutta poliisia harmittaa.

"Nuorten selviämisasema käyttöön vasta kun rahaa löytyy"

Kehittämissuunnittelija Saara Lång Kokkolan kaupungilta sanoo, että nuorten selviämishuoneen käyttöönoton ovat estäneet kustannukset.

– On haluttu, että tila rakennetaan ja sitten kun sen aika on, toiminta voidaan siellä aloittaa. Tällä hetkellä se on ollut kustannuskysymys.

Päihdekeskus Portin aikuisten selviämisasemalle on tulijoita ollut odotettua enemmän, ensimmäisen kuukauden aikana jo puolensataa. Alaikäisten käsittelyssä poliisin apuna on lastensuojelu.

– Palveluntuottaja on laskenut näille palveluille hinnan ja nuorten selviämishoidolle laskettu hinta on ollut sen verran korkea, että jatketaan tällä samalla henkilökunnalla kuin tähän asti. Valmius on kuitenkin ottaa tämä selviämishuone käyttöön, kun rahaa löytyy.

Suurimmissa kaupungeissa alaikäisille on järjestetty selviämispaikkoja, usein poliisilaitosten yhteydessä.

Jo ihan muutama olut tai ravintola-annos saattaa saattaa nuoria aika heikkoon kuntoon.

Ylilääkäri Risto Hannula Keski-Pohjanmaan keskussairaalan yhteispäivystyksestä

–- Tällaista kokonaisuutta mikä meillä täällä Kokkolassa on, jossa perusterveydenhoito ja erikoissairaanhoito ovat lähellä, ei ole. Meillä olisi ihanteellinen paikka kehittää myös tätä osaa. 

Långin mukaan nuorten alkoholinkäyttö on pohjalaismaakunnissakin vähentynyt, mutta huumeidenkäyttö lisääntyy.

– Nämä ongelmatilanteethan tulevat virka-ajan ulkopuolella, ne on viikonloppuja, ne on erilaisia juhla-aikoja, Lång tiivistää.

"Jäävuoren huippu" näkyy ensiavussa

Jos nuorta uhkaa alkoholimyrkytys ja taju sammuu, se voi palautua keskussairaalan elvytyshuoneessa. Siellä avun saa vuosittain kymmenkunta alaikäistä. Nuorimmat ovat muutama vuosi sitten olleet yhden-kahdentoista.

– Osa on ollut siinä ala-aste-yläaste-siirtymävaiheessa, mutta kyllä se keskittyy sinne 15-, 16- tai17-vuotiaisiin, sanoo ylilääkäri Risto Hannula Keski-Pohjanmaan keskussairaalan yhteisäivystyksestä.

Ylilääkärin mukaan myös päihdekeskuksen nuorten selviämisasema tarvitsisi yhteispäivystystä, mutta määrä on pieni.

– Kun nuori tänne päätyy, tajunta on hämärtynyt niin ettei hän pysty huolehtimaan itsestään. Joskus voi olla alkoholinkäytön aiheuttama vammautuminenkin syynä, että hänet tänne tuodaan.

Alkolimyrkytyksen riski on suuri, sillä alaikäinen ei osaa useinkaan pitää varaansa.

– Jo ihan muutama olut tai ravintola-annos saattaa saattaa nuoria aika heikkoon kuntoon.

Ylilääkäri Risto Hannulan mukaan yhteispäivystys pystyy kyllä hoitamaan ne päihtyneet lapset ja nuoret, jotka hoitoa tarvitsevat.

– Jos päihdekeskusta tarvitaan, niin kyllä nämä on hyvä täältä päivystyksen kautta kuitenkin kierrättää, Hannula sanoo.

Poliisi pelkää pahempaa.

– Toisaalta nämähän ovat jäävuoren huippua mitä poliisin käsiin tulee. Taustalla saattaa piillä sitten isompia asioita, sanoo apulaispoliisipäällikkö Erkki Kerola.