Hyppää sisältöön

Lehti: Japanista viety ulkomaille ydinvoimalan osia ilman turvatarkastuksia

Mainchi Shimbun -lehden mukaan turvatarkastamattomia osia olisi viety 17 maahan. Japanista on tuotu ydinvoimalan osia myös Suomeen, mutta nämä osat on tiettävästi turvatarkastettu, lehti sanoo.

Japanista on viety ulkomaille runsaasti sellaisia ydinvoimaloiden osia, joille ei ole tehty turvallisuustarkastuksia, kertoo Mainchi Shimbun -lehti. Sen mukaan vientiin menneistä osista turvatarkastamattomia on ollut vuosikymmenen aikana ainakin 40 prosenttia.

Lehti sanoo, että turvatarkastamattomia ydinreaktorien osia on viety 51,1 miljardin jenin eli lähes 400 miljoonan euron arvosta 17 maahan.

Kaikkiaan Japani vei vuosina 2003 - 2012 ydinreaktorien osia yli 900 miljoonan euron edestä yli 20 maahan, kertovat Mainchi Shimbunin lainaamat kauppatilastot.

Turvatarkastuksia vaadittiin lehden mukaan kuitenkin vain vienniltä, joka oli sidoksissa valtiollisen Japan Bank for International Cooperationin lainoihin tai julkisten Nippon Exportin ja Investointivakuutuksen takuisiin.

Lehden lähteiden mukaan mahdollisesti turvatonta välineistöä vietiin muun muassa Britanniaan, Saksaan, Venäjälle, Australiaan ja Italiaan. Tarkastamattomia olivat myös muun muassa Taiwaniin vuonna 2004 viedyt reaktorin paineastiat sekä Ruotsiin ja Brasiliaan viedyt reaktorin säätösauvakoneistot, jotka säätelevät fissioreaktion voimakkuutta, lehti kirjoittaa.

Loppuosan ydinvoimalavälineistöstä uskotaan läpäisseen hallituksen turvallisuustarkastukset ennen vientiä Kiinaan, Yhdysvaltoihin, Ranskaan, Belgiaan ja Suomeen, kertoo luonnonvara- ja energiavirasto lehden mukaan.

Lehden mukaan suuri osa sen toimistolta saamasta aineistosta oli kuitenkin mustattu, mikä lehden mukaan nostaa esiin mahdollisuuden, että tästäkin viennistä osa on saattanut olla turvatarkastamatonta.

Ydinvoimalateollisuuden turvallisuus on noussut keskeisesti esiin Japanissa sen jälkeen, kun maaliskuussa 2011 sattunut maanjäristys ja sen aiheuttama tsunami johtivat onnettomuuteen Fukushiman ydinvoimalassa. Japani on jatkanut edelleen ydinreaktoriteknologian vientiä ulkomaille, ja pääministeri Shinzo Abe on vakuuttanut Japanin olevan alan teollisuuden suhteen maailman turvallisimpien maiden joukossa.