1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Guggenheim neuvottelee Bilbaon kanssa uudesta sopimuksesta

Bilbaon Guggenheim-museo on aloittanut neuvottelut sopimuksensa uusimisesta Guggenheim-säätiön kanssa. Nykyinen sopimus päättyy ensi vuoden lopulla.

kulttuuri
Guggenheim museo Espanjan Bilbaossa.
Alfredo Alday / EPA

Bilbaon Guggenheim-museon uudesta sopimuksesta on aloitettu neuvottelut. Museon nykyinen sopimus päättyy ensi vuoden lopussa. Sopimusta on nyt tarkoitus jatkaa kymmenellä vuodella. Bilbaossa toivotaan lisää omaa päätösvaltaa museon toiminnassa. Guggenheim-museo Bilbaossa on tähän asti ollut kaupungille suuri menestys, jota ei haluta Bilbaossa vaarantaa.

Bilbao on toistaiseksi ainoa Guggenheim-säätiön onnistunut yhteishanke maailmalla. Abu Dhabiin on nousemassa suuri Guggenheim-museo lähivuosina. Arkkitehti Frank O. Gehryn suunnittelema Bilbaon Guggenheim avattiin 16 vuotta sitten.

Miljoonia kävijöitä Bilbaoon

Bilbaon Guggenheim-museon apulaisjohtaja, Margo Meoro, arvioi, että uusi sopimus syntyy varmasti. Hän muistuttaa, että kävijöitä museossa on ollut keskimäärin miljoona vuodessa, joista kaksi kolmasosaa on tullut Bilbaoon ulkomailta:

- Museo on kerryttänyt Espanjan bruttokansantuotetta yli 3 miljardia euroa ja verotuloja 500 miljoonaa. Runsaassa kolmessa vuodessa museosijoitus investointi maksoi itsensä."

Guggenheim-säätiön ohjauksessa Bilbaoon on hankittu oma pysyvä kokoelma, jo yli 120 teosta, mukana muun muassa Andy Warholin, Mark Rothkon ja Anselm Kieferin töitä. Ja samaan aikaan myös nimekkäiden espanjalaisten taiteilijoiden teoksia.

Bilbaon Guggenheim on enemmän kuin taidemuseo. Se on arkkitehtoninen nähtävyys. Ja se on myös ydin isossa keskustan uudistuksessa, joka muutti Bilbaon kaupungin kasvot.

Myös Suomen Guggenheim-keskustelua seurataan Bilbaossa

Iñaki Esteban, El Correo -lehden kulttuuritoimittaja, sanoo, että Bilbaossa ainoa toive on saada lisää omaa päätösvaltaa museon toiminnan hoitamisessa.

- On perusasia, että museolla pitää olla omat aivot. Ei saa olla pelkkä näyttelypaikka. Mutta kyllä samalla on tärkeää, että voimme hyödyntää Guggenheim-säätiön osaamista.

Myös Suomen Guggenheim-keskustelua seurataan Bilbaossa. Varmaa menestysreseptiä kulttuuritoimittaja Iñaki Esteban ei kuitenkaan osaa Helsingille antaa.

- Kyllä Helsingin Guggenheim-museonkin pitäisi esitellä nykytaidetta. Olisi epäloogista keskittyä muuhun. Jos olisin suomalainen, haluaisin hyötyä New Yorkin ja Bilbaon taidekokoelmista, koska olisimme tuolloin kaikki samaa verkostoa.

Lue seuraavaksi