Taide on kuin undulaatti todellisuuden kaivoksessa

Etsiville ja kysyville ihmisille taide on tärkeää, sanoo teatteriohjaaja. Leo Tolstoi rinnasti aikoinaan taiteen ihmiselämän perusehtoon, veteen.

Kuva: Minna Heikura / Yle

Kajaanin kaupunginteatterin ohjaaja Hanna Kirjavaisen mukaan kaikkien taiteilijoiden tulisi pyrkiä siihen, että edes kerran koskettaisi jota kuta.

– Me kaikki muut taiteilijat olemme äärimmäisen kateellisia musiikille, koska musiikki menee kaikkien esteiden ja muurien läpi.

Leo Tolstoin (siirryt toiseen palveluun) suusta on kuultu näkemys, joka nostaa taiteen todella suureen arvoon.

"Jotta voisimme selittää mitä taide on, on meidän ennen kaikkea lakattava näkemästä taiteessa nautinnon väline ja opittava pitämään sitä yhtenä ihmiselämän perusehtona, kuten vesi."

Kirjavaisen mielestä taide on ihmisen kasvulle tärkeä elementti elettävässä todellisuudessa.

– Mieluummin sanoisin, että kulttuuri on ilma, jota hengitämme, sellaista näkymätöntä voimavaraa ympärillämme. Kulttuuriin liittyvät taiteen lisäksi tavat, tottumukset, historia, perinteet ja ympäristö. Taide on kulttuurin ilmaisuja eli ilmiasuja, joita syntyy rikkaasta, elävästä kulttuurista. Tolstoi laajentaa, hän suhtautuu taiteeseen yltiöpäisemmin kuin itse suhtaudun.

Taide antaa uutta tietoa ja hälyttää todellisuuden edessä

Toisinaan taiteilijoiden ja yleisön välillä on näkemyseroja. Ohjaaja Hanna Kirjavainen toteaa, että moni ei myöskään näe taiteessa mitään merkitystä.

– Sellaisille ihmisille, jotka kysyvät ja etsivät, taide on hyvin tärkeää. Tietysti on myös ihmisiä, joille riittää paljon vähempi hengen ruoka.

Kirjavainen kuitenkin toivoo, että taideteosta katsova ihminen mietiskelisi minkälaista uutta tietoa se tuo hänen elämäänsä.

Taide pyrkii herättämään, jopa ajamaan ihmisiä barrikadeille. Se auttaa ihmisiä näkemään asioita, joita ihmiset eivät ole ennen nähneet, tai voineet kuvitellakaan näkevänsä.

Hanna Kirjavainen

– Taiteella on paljon tehtäviä. Yksi on luoda uutta tietoa, sellaista tietoa, mitä ei aikaisemmin ole ollut. Se poikkeaa tieteellisestä tiedosta siten, että peruslähtökohta voi olla hyvinkin tieteellinen, mutta tässä cocktailissa se luo jonkin uuden keinon nähdä tätä todellisuutta.

Kirjavainen rinnastaa taiteilijat ja taiteentekijät undulaatteihin kaivoksissa. Lintuja on käytetty ennen kaivoksissa paljastamaan kohtalokkaaat kaasuvuodot. Kun lintu on pökertynyt, ovat kaivosmiehet lähteneet turvaan.

– Taiteentekijöiden tehtävänä on toimia hälyttäjinä todellisuuden ja yhteiskunnallisten asioiden edessä. Muut saattavat viihteen paljoudessa tuudittautua jo ikiuneen ja horrokseen, mutta taiteilijat yrittävät herättää heitä ankarien asioiden äärelle ja muutokseen.

Teatteriohjaajan mukaan taide ei synny ilman kriisiä.

– Taide pyrkii herättämään, jopa ajamaan ihmisiä barrikadeille. Se auttaa ihmisiä näkemään asioita, joita ihmiset eivät ole ennen nähneet, tai voineet kuvitellakaan näkevänsä, kertoo Kirjavainen.

Viettienergiasta vauvabuumi?

Musiikin voima taidekentässä näkyy myös Kajaanin kaupunginteatterissa parhaillaan pyörivässä Liekeissä! -musikaalissa. Hanna Kirjavaisen ohjaama Elvis-musikaali on saanut hyvää palautetta katsojilta, ja Kirjavaisen mukaan se on edistänyt myös teatterilaisten työhyvinvointia. Kirjavainen ei vedä mielellään rajaa siihen, onko Liekeissä! taidetta vai viihdettä.

– Se on viihdettä, mutta siellä on taiteellisia elementtejä. Sen perustarkoitus on, että ihminen viihtyy ja kokee tulleensa energian täyttämäksi. Joku voi löytää sieltä myös syvän suvaitsevaisuussanoman, siellä rakastutaan yli sukupuolirajojen. Jos sitä teemaa lähtisi ankaristi pohdiskelemaan ja käsittelemään, niin sieltä voisi löytyä syviä taidearvoja, miettii Kirjavainen.

Kuva: Ia Samoil

Viihdyttämisen lisäksi musikaalin yksi tarkoitus on ohjaajan mukaan se, että Kainuuseen tuutataan eroottista viettienergiaa.

– Olen leikkimielisesti sanonut, että yhdeksän kuukautta ensi-illan jälkeen olisi hyvä, että nähtäisiin syntyvyyspiikki Kainuun syntyvyyskäyrissä. Viettienergia liippaa läheltä myös Leo Tolstoin taidenäkemyksiä. Itse luen Anna Kareninaa, ja se on tulossa meille vuoden kuluttua ensi-iltaan. Siinä mielessä tässä on oma lehmä ojassa, että Eira Mollberg tulee kertomaan Tolstoista Punkkua ja puhetta (siirryt toiseen palveluun) -klubi-iltaan, Kirjavainen hymyilee.