Karhu saaliiksi hirvimetsältä

Viikonloppuna poronhoitoalueella kaadetusta kolmesta karhusta yksi kellistyi Pelkosenniemellä. Pitkän linjan metsämies Tapio Suopanki pudotti karhun yhdellä laukauksella koiran haukusta. Uroskarhun ruho päätyi Kemijärven poroteurastamoon, turkki ja siitinluut kaatajalle.

Kotimaa
Tapio Suopanki ja itäsiperianlaika Viti karhunkaadossa
Reijo Suopanki
Tapio Suopanki ja itäsiperianlaika Viti karhunkaadossa
Kuuntele karhunkaataja Tapio Suopangin haastattelu.

Tapio Suopanki oli perjantaina hirvimetsällä itäsiperianlaikansa Vitin kanssa pelkosenniemeläisessä kairassa. Koira otti haukun muutaman sadan metrin päässä ja palasi kertaalleen tarkistamaaankin, että tuleeko se isäntä perässä.

- Lähin naakimaan haukulle ja muutaman kymmenen metrin päässä aloin aavistella, mikä siellä haukussa on. Koiran näinkin, mutta karhua en vielä. Sitten koira alkoi härnätä sitä uudestaan ja niinhän se pisti päänsä näkyviin. Paljaalla silmälläkin näin pyöreät korvat ja ajattelin, että karhu se saattaa olla. Kun nostin kiikarin pyssyn kanssa poskelle, niin varmistuin. Se liikahti pikkusen ja tuli hyvälle hollille ja minähän laukasin heti. Luoti osui kaularankaan ja karhu putosi siihen paikkaan, Tapio Suopanki kertoo.

Paljaalla silmälläkin näin pyöreät korvat ja ajattelin, että karhu se saattaa olla.

Metsästäjä Tapio Suopanki

Koira tarttui takalistoon

Tapio Suopanki sanoo, että hän ei pelännyt, vaikka hirvijahti vaihtui karhunpyynniksi. Hänellä oli sentään ase mukana ja aiempaakin kokemusta karhunkaadosta 20 vuoden takaa. Koirakaan ei vaikuttanut pelokkaalta, päinvastoin. Isännän mukaan haukku oli hirvenhaukkua kiihkeämpää. Ison pedon kanssa ei kuitenkaan ole leikkimistä, joten saalista oli syytä lähestyä varoen.

- Latasin aseeseen heti uuden panoksen ja menin lähemmäksi. Karhu liikahteli hieman, mutta koira otti sitä perseestä kiinni ja pureskeli ihan kunnolla. Ajattelin, että ei se karhu enää kovin voimissaan taija olla. Pistin kuitenkin koiran kiinni ja ammuin karhun niskaan lopetuslaukauksen, että uskalsin mennä siihen värkkäämään.

Pelon sijasta metsämiehen rinnassa läikähteli lämpimästi.

- Parikymmentä vuotta olin haaveillut, että saisin ammuttua koiralle haukkuun karhun, niin tuntemukset oli aika mukavat, Tapio Suopanki myöntää.

Karhu liikahteli hieman, mutta koira otti sitä perseestä kiinni.

Metsästäjä Tapio Suopanki

Turkki suolataan seinälle

Tapio Suopanki oli karhunkaatopaikassa kaksin Viti-koiransa kanssa, metsästyskaveri oli automiehenä muutaman kilometrin päässä. Kaadon jälkeen paikalle hommattiin mönkijä, johon noin 150-kiloinen otso nostettiin.

- Karhu pitää nykyään viedä kokonaisena Kemijärven poroteurastamolle jatkojalostusta varten. Lihapainoa tällä oli 106 kg.

Karhun kaataminen on Tapio Suopangin mielestä metsästäjälle kohokohta ja siitä jää myös konkreettisia muistoja.

- Kaataja saa nahkat ja siitinluut ja kallon. Tällä olikin pitkä komia musta karva, josta tulee hyvä talja.

Tällä hetkellä karhun nahka on Javaruksella suolautumassa, sitten se lähtee pehmitettäväksi turkismuokkaamoon. Tapio Suopanki tietää tarkkaan, minne talja päätyy.

- Kyllä se seinälle mennee!