1. yle.fi
  2. Uutiset

STUK: Tarkastamattomien ydinreaktoriosien tuominen Suomeen mahdotonta

Ryhmäpäällikkö Martti Vilpas Säteilyturvakeskuksesta (STUK) ei pidä mahdollisena, että Suomeen olisi tuotu tarkastamattomia ydinreaktoriosia Japanista.

Kotimaan uutiset
Teollisuuden Voiman rakenteilla oleva Olkiluoto 3 -ydinvoimala heinäkuussa 2013.
Teollisuuden Voiman rakenteilla oleva Olkiluoto 3 -ydinvoimala viime vuoden heinäkuussa.TVO

Uutistoimisto AFP:n maanantaina julkaiseman uutisen mukaan Japanista on toimitettu tarkastamattomia ydinreaktoriosia viimeisen kymmenen vuoden ajan muun muassa Ruotsiin.

Japanilaislähteiden mukaan Suomeenkin olisi – ainakin teoriassa – mahdollisesti tuotu osia, joita ei ole turvatarkastettu.

Stukin ryhmäpäällikkö Martti Vilpas suhtautuu alustavaan uutistietoon epäillen.

– Etelä-Koreassa tuli ilmi tuoteväärennösasioita ja siellä tuotantoja on selvitystöiden vuoksi pysäytetty, Vilpas sanoi Yle Uutisille.

Vilppaan mukaan Japanissa valmistettuja päälaitteita ja niiden osia on toimitettu Olkiluoto 3 laitokselle.

– En kuitenkaan pidä mahdollisena, ettei Suomeen tuotuja osia olisi turvatarkastettu asianmukaisesti. Turvatarkastuksia koskevat määräykset ovat maakohtaisia, ja Suomessa kriteerit ovat hyvin tiukat. Käytännössä kaikkien ydinturvallisuuden kannalta tärkeimpien komponenttien valmistus- ja tarkastusdokumentit valvotaan omin silmin, ja myös itse komponentit ja osat tarkastetaan ennen toimituksia, Vilpas sanoi.

Vilppaan mukaan Suomeen ei ole tiukan valvonnan vuoksi mahdollista tuoda tarkastamattomia ydinreaktoriosia.

– Meidän täytyy nähdä koko tuotantodokumentaatio ja sen läpikäyminen on isoissa laitetoimituksissa pitkä prosessi.

– Toki tutkimme asiaa lisätietojen myötä tarkemmin, mutta ottaen huomioon suomalaismääräysten edellyttämät turvallisuuskäytännöt, niin en olisi nyt saatujen tietojen perusteella asiasta kovin huolissani, Vilpas totesi.

Lue seuraavaksi