Lähteet: Yksi Somalian pahamaineisimmista merirosvopäälliköistä pidätettiin Belgiassa

Afweyne- eli Suurisuu-nimellä tunnettu Mohammed Abdi Hassan ilmoitti tammikuussa luopuvansa merirosvouksesta.

Ulkomaat

Yksi Somalian pahamaineisimmista merirosvopäälliköistä, Mohammed Abdi Hassan, on pidätetty Belgian pääkaupungissa Brysselissä, kertovat oikeuslähteet.

Uutistoimisto Belgan mukaan liikanimellä Afweyne eli Suurisuu tunnettu Hassan pidätettiin, kun hän saapui lauantaina Brysselin lentokentälle Nairobista Keniasta.

Belgian syyttäjänviraston edustaja vahvistaa, että Brysselin lentokentällä pidätettiin viikonloppuna kaksi ihmistä, joiden epäillään osallistuneen belgialaislaiva Pompein kaappaukseen vuonna 2009. Hän ei kuitenkaan kertonut, onko toinen heistä Afweyne.

Afweyne ilmoitti tammikuussa jättävänsä merirosvouksen kahdeksan vuoden jälkeen. Hän on sanonut pyrkivänsä saamaan muut merirosvot tekemään samoin.

YK kuvasi viime vuonna Afweynea yhdeksi Somalian merirosvojen pahamaineisimmista ja vaikutusvaltaisimmista johtajista. Belgialaislaiva Pompein kaappaus on vain yksi monista, joissa hänen uskotaan olleen mukana.

Afweynen epäillään osallistuneen myös muun muassa saudiarabialaisen Sirius Star -öljytankkerin kaappaukseen vuonna 2008. Merirosvot kuittasivat aluksen vapauttamisesta miljoonalunnaat.

Afweynea epäillään myös panssarivaunuja kuljettaneen ukrainalaisaluksen MV Fainan kaappauksesta vuonna 2008. Myös sen vapauttamisesta maksettiin tiettävästi kolme miljoonaa dollaria.

Lähteet: AFP, AP, Reuters