Näkökulma: Apua, kaverini kääntyi muslimiksi!

Tunnenko yhtään muslimia, mietin A2 Islam-iltaa valmistelevassa toimituspalaverissa syyskuun lopussa. Ai niin, sisko kertoi, että vanha koulukaverini Saila on nykyään muslimi, naimisissa egyptiläisen miehen kanssa ja heillä on kolme lasta. Käyttääköhän Saila huiviakin, kauhistelin. Siitä piti ottaa selvää.  

Kati Leskinen

Emme olleet tavanneet Sailan kanssa ysiluokan päättymisen jälkeen. Tapaaminen jännitti ensinnäkin pitkän tauon takia ja sitten vielä tämä islamjuttu! Millaisen Sailan tapaan? Miltä heidän kotinsa näyttää? Mies on Egyptistä - siellähän toimii islamistinen Muslimiveljeskunta. Ei kai Muhammed vain hae islamin oppejaan sieltä? 

Turkulaisen lähiön rivitalon oven avaa sama Saila: iloiset, ystävälliset kasvot. Ei huivia. Kotona ei käytetä huivia, kun ollaan oman miehen ja perheen kanssa, saan kuulla. Muuten Sailalla on huppari ja pitkä, nilkkoihin asti ulottuva hame. Olohuoneen kirjahyllyssä on Koraani ja muuta uskonnollista kirjallisuutta, arabiaksi ja englanniksi. Perheen varsinainen kirjasto on Kairon asunnossa.  

Vaihdamme yleiset kuulumiset linssikeiton ohessa. Jälkkäriksi minulle tarjoillaan kasa herkkuja, muun muassa makeaa baklavaa.

Olen valmis islamia käsittelevälle kyselytunnilleni.  

- Miltä se tuntuu, että islamissa nainen edustaa perheen sisäistä, mies ulkoista puolta eli mies ottaa taloudellisen vastuun perheestään, mies on siis perheen pää? Haluan saada tukea "islam alistaa naista" -ajatukselleni.  

Saila ei väistele kysymyksiäni. Hän on itsevarma vastauksessaan.  

- Ensinnäkin islam on parantanut naisten asemaa monilla alueilla maailmassa. Islam esimerkiksi antoi naisille oikeuden omaan omaisuuteen, perintöön, oikeuteen päättää kenen kanssa menee naimisiin ja myötäjäislahjaan, joka takasi taloudellisen turvan avioerotilanteissa. Jotkut näistä oikeuksista tulivat eurooppalaisille naisille vasta yli tuhat vuotta myöhemmin.

- Naisen asema on islamissa hyvä. Kun mies on taloudellisesti vastuussa perheestä, naisen ei tarvitse olla. Tämähän on naiselle vapauttavaa, selittää Saila. 

"Islamissakin nainen ja mies ovat tasa-arvoiset"

Ajatus on mielestäni nurinkurinen. Meilläpäin on totuttu siihen, että perheessä vallitsee miehen ja naisen tasa-arvo: molemmat elättävät perhettä, käyvät töissä, ovat vastuussa.

Toisaalta - suurin osa naisista jää miehen sijaan kotiin hoitamaan lapsia esimerkiksi sen takia, että suomalaisnaisen euro ei ole edelleenkään se euro.

Mutta tämä ei ole ainoa syy naisten kotiinjäännille, vaan kyse on myös täällä perinteestä. Voiko muka väittää, että ydinperhemalli ei päde enää Suomessa? Esimerkiksi kotityöt jakautuvat yhä usein perinteisten sukupuoliroolien mukaan.

_- _Islamissakin nainen ja mies ovat tasa-arvoiset: heillä on ainoastaan erilaiset roolit ja erilaiset vastuut perheessä. Tasa-arvoinen ei tarkoita, että täytyisi olla kaikessa samanlainen.

- Se, että mies on taloudellisesti vastuussa perheestään ei tarkoita sitä, että minä olisin kotona ikuisuuden. Minäkin aion mennä työelämään kunhan lapset vähän kasvavat, hymähtää Saila puolitoistavuotias Amina sylissään.

_- _Kyseenalaistan myös sen, että kotiin jääminen olisi alistavaa.Se voi olla naiselle myös vapauttavaa, että saa rauhassa keskittyä esimerkiksi lasten hoitoon ilman työelämän paineita. Nainen voi olla yhteiskunnassa aktiivinen monilla tasoilla. Itse olen mukana yhdistystoiminnassa ja teen myös islamin opettajan opintoja.

4-vuotias Salma haluaa viihdyttää vierasta ja pukee päälleen äidin vanhan huivin, jolla saa kuulemma leikkiä.

- Katso, tyytyväinen musliminainen, huudahtaa Sailan mies Muhammed, kun Salma vipeltää ohi.

Nauramme.

Muhammed lähtee Varissuolle moskeijaan, on päivän neljännen rukouksen aika.

- Kun asuin Saksassa, yksi opiskelukaverini kysyi minulta, kristityltä, että mitä Jeesus tekisi tässä tilanteessa, mitä hän nyt sanoisi tähän. Kummastelin koko kysymystä, enhän tiennyt paljon mitään uskostani. Heräsin siihen, että miksi olen kristitty, jos en edes tiedä, mitä usko sisältää. 

"Kaikki tuntuivat niin tutuilta: moskeijassa, kadulla"

Saila opiskeli Saksassa arabian kieltä ja islamin tutkimusta sekä filosofiaa. Ratkaiseva hetki islamiin kääntymisessä oli kahden kuukauden matka yksin Jordaniaan, jossa Saila opiskeli arabiaa ja tutustui islamiin syvemmin.  

- En tuntenut sieltä ketään, mutta kaikki tuntuivat niin tutuilta: moskeijassa, kadulla.  

Islamiin ei periaatteessa käännytä, vaan puhutaan islamiin palaamisesta. Ajatus taustalla on se, että jokainen ihminen syntyy luonnolliseen uskoon, fitraan. Ja kun on vain yksi jumala, tarkoittaa se sitä, että lähtökohtaisesti kaikki ihmiset syntyvät muslimeiksi.  

Olenko minäkin siis sisimmässäni muslimi, kristitty, joka on etääntynyt pois jumalan luota erinäisten elämässä tehtyjen päätösten myötä?  

Islamiin ei kasteta, vaan siihen palataan arkisesti rukouksen, uskontunnustuksen kautta. Saila palasi islamiin Ammanissa, Jordaniassa.

Suvi Sipilä tutki pro gradu -työssään islamiin aikuisiällä kääntyneiden suomalaisten naisten internetissä olevia blogeja. Hän toteaa, että "kääntyneitä koskevissa tutkimuksissa on todettu, että yksi tärkeä ellei jopa tärkein syy islamiin kääntymiselle on sen yhteisöllisyys. Oma yhteiskunta nähdään usein individualistisena, jossa jokainen pitää huolen vain itsestään ja perheestään."

Kääntyneet kritisoivat myös länsimaalaista materialistista ja urakeskeistä elämäntapaa ja se nähdään vastakkaisena islamilaiselle tavalle elää.  

Usko, mitä se oikein on?

Olen vaikuttunut siitä, miten Sailalla on vastaus jokaiseen islamista esittämääni kysymykseen. Ovatko kaikki muslimit samanlaisia kuin Saila, tietävät yhtä paljon uskostaan? Tuskin.

Suomessa on paljon myös "tapamuslimeja". Vain noin 17 prosenttia eli 10 596 muslimia on rekisteröitynyt islamilaiseen yhdyskuntaan eli käytännössä käy moskeijassa ja harjoittaa uskontoaan ahkerasti.  

Alan miettiä omaa uskoani: mitä se on. Tuntuu niin kuluneelta sanoa, että on tapakristitty: käyn kirkossa kerran vuodessa, jos silloinkaan. Tai useammin, mikäli ystävät järjestävät kirkkohäitä.

En rukoile, mutta isoäidille joskus juttelen Turun Kärsämäen hautausmaalla ja vien kynttilän seuraksi. Mutta siitä, mitä Jeesus sanoisi tähän ja tuohon elämänvalintaani, en tiedä paljoakaan. Ei ole ollut koskaan tarve tietää.

Islam vaikuttaa sinänsä järkevältä uskonnolta, koska sillä on tarjota vastauksia arjen tilanteisiin: Koraanissa ja haditheissa (islamin perimätieto, kertomus siitä, mitä profeetta Muhammad kussakin tilanteessa teki tai sanoi) on kirjoitettu se, mikä on oikein ja väärin. Halal ja haram. Islam ei voi olla muuta kuin elämäntapa. 

Lapset leikkivät iPadilla

Muhammed on suorittanut päivän viimeisen eli viidennen rukouksen marokkolaisen naapurin luona. Hänellä on kännykässään automaattinen herätys, joka kertoo, milloin on aika rukoilla.  

Saila rukoilee kotonaan. Kuva: Kati Leskinen

Kello on 21.30. Mietin, että Sailalla on jäänyt iltarukoukset väliin kyselytuntini takia.Mutta ei hätää - saan tietää, että iltarukouksen aika ei varsinaisesti mene ohi, kunhan rukoilee ennen aamua.

Lapset Jusuf, Salma ja Amina leikkivät olohuoneessa IPadilla. Minä ja Muhammed istumme sohvalla. Saila pukee huivin ja alkaa rukoilla edessämme ikkunan vieressä. Muhammed juttelee minulle normaalisti - rukouksessa pystyy kuulemma rauhoittamaan itsensä niin, että muut äänet eivät häiritse, kertoo mies.  

Minusta islam on tehnyt Sailasta vahvemman - mitä nyt muistaa siitä turkulaisesta ysiluokkalaisesta tytöstä. Tai ehkä se ei ole islam, vaan se, että on nähnyt muuta ja muita, jotain aivan erilaista kuin meillä täällä Pohjolassa. Ja saanut varmuuden, että ne "muut" eivät tunnukaan vierailta, vaan yllättävän tutuilta.  

Tutulta tuntuu myös Saila - ilman huivia ja huivin kanssa.  

Mutta siitä olen vielä vähän eri mieltä, että kolmen lapsen äänekkäiden leikkien ja kahden aikuisen hölöttäessä onnistuu rauhoittamaan itsensä rukoukseen. Ehkä moskeijassa pystyy kuitenkin paremmin? Siitä sitten seuraavassa kirjoituksessa. 

Kati Leskinen on Ajankohtaisen kakkosen toimittaja, joka valmistelee tulevaa Islam-iltaa. Seuraavaksi hän vierailee moskeijassa Turussa.

A2 Islam-ilta lähetetään TV2:lla tiistaina 29. lokakuuta klo 21 alkaen.