1. yle.fi
  2. Uutiset

Digitaalisiin passikuviin siirtyminen etenee hitaasti, mutta varmasti

Digitaalisiin passikuviin siirtyminen saa jatkoaikaa . Valokuvaamot eivät ole vielä saaneet päivitettyä laitteitaan uuteen järjestelmään ja kuluttajistakin valtaosa teettää vielä passinsa paperisella passikuvalla. Alkuperäisen vuoden siirtymäajan sijaan valokuvaamoille on annettu lisäaikaa vuoteen 2015 saakka.

Kotimaan uutiset
Sähköiset passikuvat
Anna Wikman / Yle

Passikuvien siirtyminen valokuvaliikkeistä poliisilaitoksille muuttui keväällä sähköiseksi. Enää passin tai henkilökortin hakijan ei tarvitse viedä poliisilaitokselle paperista kuvaa, vaan valokuvaaja välittää kuvan poliisin järjestelmään. Kuvat säilyvät järjestelmässä puoli vuotta ja näkyvät poliisin lupapalveluissa ympäri Suomen.

Digitaalisia passikuvia ottavien valokuvaamoiden määrä on edelleen vähäinen. Sen vuoksi poliisi onkin jatkanut siirtymäaikaa.

– Ensi vuonna siirrytään tietyiltä osin sähköiseen asiointiin poliisipalveluissa. Uskoisin, että se lisää sähköisten kuvien kysyntää siinä määrin, että päästään luonnollista tietä ilman erityistä pakkoa siitä, että kuvat olisivat sähköisessä muodossa, kertoo poliisihallituksen projektipäällikkö Kari Kanto.

Työskentely nopeutunut

Viime vuonna Pohjanmaan poliisilaitokselta myönnettiin reilut 14 600 passia. Vaikka digitaalisia passikuvia on saanut jo keväästä lähtien, on poliisille tulevista passikuvista edelleenkin 80% paperiversioita. Pohjanmaan poliisilaitoksella uudistuksesta on saatu positiivisia kokemuksia ja työskentely passia anoessa on nopeutunut.

– On se nopeuttanut. Kyllä kuvia pitää edelleenkin muokata, mutta minun mielestäni se on kyllä nopeuttanut. Kaikki systeemit ottavat oman aikansa, mutta yhdessä hiotaan palvelua valokuvaamojen kanssa ja keskustelu heidän kanssaan toimii hyvin, kertoo toimistosihteeri Ulla Hakala Pohjanmaan poliisilaitokselta.

Paperiset passikuvat edelleen suosittuja

Seppälän valokuvaamo Vaasassa investoi ensimmäisten joukossa uuteen laitteeseen, joka siirtää kuvat suoraan poliisin järjestelmään. Vaikka digitaalisten kuvien suosio on kasvussa, pyytää edelleenkin suuri osa valokuvausliikkeen asiakkaista passikuvat paperilla.

– Ehkä sen tottumuksen vuoksi sen takia, että jää jotain muistoja itselle siitä. Ehkä 30 prosenttia haluaa oman kuvansa, toteaa valokuvaaja Maria Mäkelä Vaasan Seppälän valokuvaamosta.

Asiakkaat voivat jättää verkkosivujen sähköisen tunnistamisen jälkeen kuvan myös itse. Passikuvien laatuvaatimukset ovat kuitenkin tiukat, joten harrastuspohjalla otettuja kuvia ei kannata syöttää järjestelmään.

Lue seuraavaksi