1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Rekan jousitettu istuin vaihtui Mademoiselle-tuoliin

Sotkamossa yritystään availeva entinen rekkakuski Kari Härkönen tietää myyvänsä tavaran arvon. Desingistä hän ei luovu pilkkahintaa, mutta käyttötavaran kunnan uusi kirpputoriyrittäjä laittaa halvalla kiertoon. Entisessä työssä rekan ratissa miehelle oli aikaa pohtia uutta ammattiaan, joka kehkeytyi harrastuksen parista.

Kuva: Sanna Kähkönen / Yle

Kari Härkönen istahtaa perintötuoliinsa, jota moni keräilijä havittelee.

- Asiakkaat tulevat tänne muka hohhoilemaan tuon tuolin ympärille, että mikä se tämä on, vaikka tasan tietävät, että se on Ilmari Tapiovaaran Mademoiselle. Luullaan, etten arvaisi sen arvoa! Hyväkuntoisella Mademoisella saa 700 euroa, mutta tämän myyn 250 eurolla.

Tuore kirpputoriyrittäjä myöntää suoraan, ettei hän tässä tapauksessa mieti tunnearvoa, vaikka sitä on tuolissa usean sukupolven edestä.

Enpä sitten arvannut, että siitä tulee haluttu. Se onkin täällä uudella kirpputorillani toiseksi kallein tavara, skootterin jälkeen.

Kari Härkönen Mademoiselle-tuolista

- Olin poikana mummolassa ja tuli kokeiltua näihin reunimmaisiin pinnoihin vesurin terävyyttä. Äiti oli heittämässä tuolia roskiin, mutta tarjosi sitä kuitenkin minulle. Enpä sitten arvannut, että siitä tulee haluttu. Se onkin täällä uudella kirpputorillani toiseksi kallein tavara, skootterin jälkeen.

Rekan ratissa Kari Härkösellä oli aikaa miettiä muitakin tavaroita, joita hän myisi kirpputorillaan.

- Käyttötavaraa menee, vaatteita heikommin. Lama-aikana tavaran laatu on heikompaa, mutta sitä kiertää.

Pitkiä taipaleita kulkiessaan kainuulainen pohti myös kokonaan uuden ammatin itselleen.

- Olen ikäni harrastanut tätä, vienyt aina joutilaista tavaraa myyntiin samalla, kun olen rekalla ohittanut jonkun hyvän kirpputoripaikan.

Vaihtuva eläkevirka

Yksinäisyys oli yksi syy siihen, että Kari Härkösen luopumaan rekan avaimistaan.

- Olen tehnyt elämäni aikana monenlaista ja aina sanonut, että tämä ja tämä työ on eläkevirka. Paitsi rekkaa ajaessa sanoin, että tämä se ei ole. Nyt tuntuu, että vedän tätä kierrätystyötä eläkkeelle saakka.

- Jäi minua tosin vähän harmittamaan, että rekan ajaminen jäi, koska oli mukavat työkaverit ja firma. Tiesin, että se oli elämässäni vain välivaihde.

Kari Härkönen rekkakuskina, kollega Jouni Lukkari seisoo rekan vieressä. Kuva: YLE Kainuu / Antti Kettumäki

Kari Härkönen koki rekan ratissa myös säännökset ja rajoitukset haittaavina.

- Se, että seurataan ja ratsataan kokoa ajan, on tympeää. Norjassa ja Ruotsissa oli mukava ajaa, mutta koin se odottelun keljuksi, kun ei voinut puhua kellekään. Puhelinlaskut olivat valtavat. Nyt täällä saa puhua niin paljon kun tahtoo asiakkaiden kanssa.

Työkaverit arvasivat, että Kari Härkönen ei kauaa rekkaa aja.

- Kyllä he ovat seuranneet tätä jatkuvaa kaupankäyntiä, jota teen koko ajan.

Pääasia on tavaran kiertäminen

Entiset työkaverit ovat myös olleet isona apuna antaessaan suunnitteluapua.

- Olen nähnyt näitä kirpputoreja siinä määrin, että osasin poimia toimivat tavat omaan yritykseeni. Olin perustamassa yritystä jo kymmenen vuotta sitten Tornioon, mutta sitten täältä Kainuusta löytyi morsian ja palasin kotikulmille, Härkönen paljastaa.

Taloudellinen riski ei vakituisesta työstä irtisanoutunutta Härköstä mietitytä.

Eivätkä kainuulaiset vie ehjää tavaraa roskiin, se laitetaan kiertoon.

Kari Härkönen

- Emäntä hankkii yrittäjänä sen verran, että voin keskittyä omaan yritykseeni kunnolla.

Vuosittain järjestetttävä Siivous-päivä (siirryt toiseen palveluun) oli myös hyvä kimmoke kirpputoriyrittäjälle.

- Jo silloin sotkamolaiset olivat tosi innoissaan, että tänne saataisiin tämmönen paikka jonne tuoda isompaakin kalustetta myyntiin. Eivätkä kainuulaiset vie ehjää tavaraa roskiin, se laitetaan kiertoon, Härkönen tietää.

Kari Härkösen uuden yrityksen pihapiirissä kulkee päivittäin isoja kulkuneuvoja.

- Kyllä ne muistuttavat entisestä työstä, ainahan hyvälle rekkakuskille on töitä, että kyllä minä voin vielä rekan rattiinkin palata.