1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Uudet laatumerkinnät herättävät hämmennystä rakennusalalla - yksityiskohtaisempaa ohjeistusta kaivataan

Rakennustuotteiden laatumerkinnät aiheuttavat päänvaivaa rakennusalalla. Ongelmana on, että kesän alussa voimaan astuneet uudet määräykset rakennustuotteiden laadun valvonnasta aiheuttavat paperisotaa. Laiminlyöntitapauksia ei ole kuitenkaan tullut vielä rakennusvalvojien tietoon.

Kotimaan uutiset
CE-merkinnät, rakennustuotteet, rakennustyömaa
Adam Bellgrau / Yle

Heinäkuusta lähtien työmailla käytettävistä rakennustuotteista on täytynyt löytyä asianmukainen laatumerkki. CE-merkinnällä varmistetaan esimerkiksi, että asennettavat rakennustuotteet ovat riittävän kestäviä ja vertailukelpoisia eurooppalaisin kriteerein arvioituna.

Laatumerkittyjen tuotteiden käytön valvonta työmailla kuitenkin tuottaa edelleen haasteita.

- Opastus on hiukan liian ylätasolla. Kaivattaisiin enemmän yksityiskohtaista ohjeistusta ympäristöministeriöstä, tai heidän alaisista ELY-keskuksista. Nyt asiaan kouluttautuminen on sellaista, että sitä pitää hakea itse vapailta markkinoilta tai koulutuspäiviltä, johtava rakennustarkastaja Risto Mikkola Mikkelin kaupungilta kertoo.

Asetuksesta seuraa, että CE-merkitsemättömiä rakennustuotteita ei saa enää lähteä kauppojen hyllyille valmistajilta tai sellaisia ei saa asentaa rakennuksiin. Merkinnän saanti edellyttää, että tuotteen suoritustaso on testattu hyväksytyssä arviointilaitoksessa.

Käytännöt monimutkaisia ja monenkirjavia

Tuotteiden käyttöä työmailla valvotaan asiakirjojen kautta, joissa työmaan vastaava työnjohtaja vakuuttaa, että käytäntöjä on noudatettu. Tuotekohtaisiin pistokokeisiin ei rakennusvalvojilla ole aina resursseja.

- Me katsomme rakennesuunnitelmat työmaan aloituskokouksessa. Käyttöönottokatselmuksissa pitää viimeistään olla puumerkit papereissa.

CE-merkintöjen lisäksi tuotteen täytyy käydä suomalaisiin olosuhteisiin

- Jos on olennainen vaara, niin kyllä vaadimme selvitykset. CE-merkinnäthän eivät takaa, että tuote käy Suomen pakkasiin. Silloin pitää mennä vielä syvemmälle.

Pahimmillaan laiminlyönneistä voi seurata kohteen käyttökielto. Vielä tässä harva on kuitenkaan valmis menemään vielä näin pitkälle.

- Toisaalta olemme joustavia ja ymmärrämme, että tämä on rakentajillekin haasteellinen paikka. Tervettä maalaisjärkeä yritetään käyttää, johtava rakennustarkastaja Risto Mikkola Mikkelin kaupungilta kertoo.

- Luulen, että kun mennään pari kuukautta eteenpäin, niin kenttä selkenee ja valvonta kiristyy. Pelisäännöt tulevat tarkastajillekin selväksi, toimitusjohtaja Juuso Janhunen Alfacomista kertoo.

Kaikki tuotteet eivät kuulu harmonisoidun tuotemerkinnän piiriin piiriin

CE-merkintöjen valvontaa monimutkaistaa laatuvaatimusten yksityiskohtaisuus ja tarkkuus. Suomalaisista rakennustuotteista noin 80 prosenttia kuuluu tuotestandardin piiriin, jossa CE-merkintä on pakollinen. Jos tuotteelle ei ole harmonisoitua tuotestandardia, CE-merkintä ei ole pakollinen.

- Tuotteissahan on siirtymäaikoja, ja kaikille tuotteille CE-merkintää ei ole ehditty vielä laatia. Tämä on käsitykseni asiasta, johtava rakennustarkastaja Risto Mikkola Mikkelin kaupungilta kertoo.

Esimerkiksi teräsrakenteille on myönnetty vuoden siirtymäaika. Myös esimerkiksi omasta puusta omalla työmaalla valmistetut materiaalit eivät tarvitse CE-merkintää, sillä niitä ei myydä julkisesti eteenpäin.

Kuitenkin kohteisiin mittatilaustyönä valmistettavat tuotteet edellyttävät luvan. Tuotteille hyväksyntää haetaan silloin tuotehyväksyntälain kautta.

- Poikkeavissa tuotteissa esimerkiksi rakennusvalvonta voi joissain tapauksissa antaa erillishyväksynnän tuotteelle, mikä ei ole CE-merkitty, toimitusjohtaja Juuso Janhunen Alfacomista kertoo.

Lue seuraavaksi