Neulaniemestä piirretään jopa kahdeksan tuhannen kotia

Ottavalle paikalle Kallaveden kainaloon Kuopioon valmistuva alue pyrkii tiiviiseen ja tehokkaaseen rakentamiseen. Tontit ovat pienempiä kuin esimerkiksi Saaristokaupungissa ja asuinalueelle harkitaan muun muassa viherkattoja ja sadepuutarhoja.

viherkatot
Näkymä Neulaniemeen.
Antti Karhunen / Yle

Kuopion Neulaniemeen on tulossa kaavoitusvaihtoehdoista riippuen jopa 8 500 asukasta. Kaupunki on listannut päätöksenteon pohjaksi neljä vaihtoehtoa, joista maltillisimmassa uusia asukkaita tulisi noin 4 300.

Kunnianhimoisimmassa vaihtoehdossa rakentaminen painottuisi Neulaniemen itärannalle ja niin sanottuun yläkaupunkiin.

- Neulaniemi on hyvällä sijainnilla oleva alue ja se antaa Kuopion kaupunkirakenteessa oikeastaan aika lailla viimeisiä mahdollisuuksia rakentaa näin isolla alueella, sanoo kaavoitusarkkitehti Kaisa-Mari Immonen.

Nopeimmillaan rakentaminen alkaa vuonna 2017. Kaupunginhallitus käsitteli kaavoituksen etenemistä maanantaina.

Viherkattoja, puurakentamista ja aurinkoenergiaa

Neulaniemen asuntoalueen suunnittelussa kantavana teemana on ekotehokkuus. Uusiutuvaa energiaa pyritään hyödyntämään ja muun muassa aurinkoenergian mahdollisuuksia tutkitaan. Puurakentamista suositaan, kävelyä ja pyöräilyä edistetään, rakennetaan viherkattoja ja viherseiniä, sadepuutarhoja ja hulevesialtaita.

Kaavoitusarkkitehti Immosen mukaan Neulaniemeen ei tule esimerkiksi Saaristokaupungin kokoisia suuria omakotitontteja, vaan rakentaminen painottuu tiiviimpään ja tehokkaampaan suuntaan.

- Erilaisia asuntoja kyllä tarjotaan alueelle, mutta perinteinen omakotitalotontti on muotoutumassa kaupunkiomakotitontiksi, kaavoitusarkkitehti Immonen painottaa.

Neulaniemen osayleiskaavan pinta-ala on noin 850 hehtaaria, josta vesialuetta on vajaa kolmannes. Uudella kaavalla muutetaan vuonna 2000 hyväksyttyä Kuopion keskeisen kaupunkialueen yleiskaavaa.

Osayleiskaavasta tulee oikeusvaikutteinen ja se ohjaa jatkossa alueen yksityiskohtaista suunnittellua.