1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Puolustusvoimat sai miljoonia Raahen tutkaongelman hoitamiseen

Raahen seudulle hankitaan uusi tutka, koska alueelle suunnitellut tuulipuistot haittaavat tutkanäkyvyyttä merelle.

Kuva: Ilmavoimat

Puolustusvoimat on saanut valtiolta 15,5 miljoonaa euroa Raahen alueen tutkajärjestelmän uusimiseen. Puolustusministeri Carl Haglund (r) valtuutti puolustusvoimat tilaamaan yhden KEVA2010-tutkajärjestelmän ilmavoimien syyskuussa tekemän esityksen perusteella.

Puolustusvoimat joutuu hankkimaan alueelle uuden tutkan, koska Raahen seudulle suunnitellut tuulipuistot haittaavat tutkanäkyvyyttä merelle.

- Tuulipuistot aiheuttavat Raaheen valvontakatveen. Tämä uusi tutka tullaan sijoittamaan niin, että Puolustusvoimat voi valvoa myös tätä katvealuetta. Saamme 15,5 miljoonalla eurolla katettua uuden tutkan ja sen sijoituspaikan edellyttämät rakentamiskustannukset, ilmavoimien insinöörieversti Kari Renko kertoo.

Ilmavoimat on parhaillaan uusimassa koko keskivalvontatutkaverkkoaan. Kaikkiaan uusia tutkia on tilattu 12, ja ne otetaan käyttöön vuoden 2015 loppuun mennessä. Uudet ranskalaiset tutkat korvaavat Rengon mukaan 1970-luvulla käyttöönotetun kotimaisen tutkakaluston.

- Tämä Raaheen sijoitettava tutka on samanlainen kuin nämä kaksitoista muuta, mutta se on ainoa, mikä uusitaan nimenomaan tuulipuistorakentamisen takia. Tutka on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2016 alussa.