Haglund: Materiaalipula puolustusvoimien suurin haaste

Puolustusministeri Carl Haglund kiertää tällä hetkellä maavoimissa seuraamassa puolustusvoimauudistuksen etenemistä.

Kuva: Karri Laihonen / Yle

Puolustusvoimissa käy aikamoinen myllerrys, kun puolustusvoimauudistuksen myötä haetaan kustannustehokkaampaa järjestelmää maanpuolustukseen. Puolustusministeri Carl Haglund (r.) panee toimeen edeltäjänsä Stefan Wallinin (r.) valmistelemaa uudistusta ja Haglund kiertää tällä hetkellä maavoimissa tutustumassa uudistuksen etenemiseen.

– Porin prikaati ei ole suuri säästökohde, päinvastoin tämä on se mihin panostetaan. Vaikka tämä on kipeä uudistus, on se silti perusteltu, että puolustusvoimat karsii hallintoaan ja järjellistää toimintaansa.

– Meidän haasteemme on se tosiasia, että materiaali-investointeihin ei ole tarpeeksi rahaa tällä hetkellä. Se on asia, mistä varmasti keskustellaan etenkin eduskuntavaalien alla.

Rauhanturvaajat tulevaisuuden toivo - nuoriso huolena

Ministeri Haglund tutustui kierroksellaan Libanoniin lähtevien joukkojen koulutukseen. Suomella on Haglundin mukaan korkeatasoinen rauhanturvaajakoulutus.

– Suomihan on rauhanturvaamisen mahtimaa. Reilu 50 000 suomalaista on palvellut rauhanturvaajana ja se on tärkeää solidaarisuusmielessä. Samalla se kehittää meidän kansallista puolustuksen osaamista.

Asepalveluksen keskeyttäminen on ollut viime vuosina puolustusvoimien murheenkryyni.

– Ei se ole ehkä niinkään kiinnostuksesta kiinni, vaan monella nuorella on elämäntapahallintaan tai kuntoon liittyviä haasteita, kuten mielenterveysongelmia tai yhä kasvavassa määrin päihdeongelmia. Vapaaehtoisesti siviilipalvelukseen hakevien määrä ei suinkaan ole kasvanut.

– Siinä vaiheessa kun nuoret ovat 17–18-vuotiaina kutsunnoissa, on usein jo liian myöhäistä kääntää kelkka oikeaan suuntaan, niin että he pystyisivät palvelukseen. Jos suuri osa ikäluokasta ei pysty toimimaan puolustusvoimien tehtävissä, tarkoittaa se sitä, että heillä tulee varmasti olemaan ongelmia myös muualla yhteiskunnassa, puolustusministeri arvioi.