Suksitehtaalla tähyillään jo taivaalle lumen toivossa

Peltonen Ski:n suksitehtaalla Heinolassa eletään odotuksen aikoja - milloin sataa tuotannon turvaava ensilumi. Viimeiset kolme vuotta suksikaupalla on mennyt lumisten talvien ansiosta hyvin.

sukset
YLE / Lahti

Peltosen suksitehtaalla Heinolassa odotellaan jännittyneenä lumentuloa. Töitä on vielä muutamaksi viikoksi, jonka jälkeen edessä on lyhyt seisokki.

- Sen pituus riippuu siitä, koska saadaan pysyvä lumi. Mikäli se tulee jo marraskuun lopussa, talven 2014-2015 tuotanto pääsisi vauhtiin hyvissä ajoin ennen joulua, kertoo tuotantopäällikkö Jarmo Pilli.

Heinolaan on keskitetty kilpasuksien ja kalliimpien harrastesuksien valmistus. Kun kestävyyslajien suosio on kasvanut, on noussut myös tasokkaampien hiihtovälineiden kysyntä.

- Määrällisesti eniten myydään alle 200:n euron suksia, mutta yhä useampi on valmis maksamaan myös aiempaa enemmän myös suksista. Heinolan tehtaan tuotannon kannalta se on tietysti hyvä asia, mutta talven kelit ratkaisevat lopulta kaiken kaupankäynnin, kertoo myynnistä vastaavan Normark Suomi Oy:n myyntipäällikkö Timo Toikka.

Tuotantopäällikkö Jarmo Pilli muistuttaa kuitenkin, että kilpailu on kovaa.

- Kilpailijat tuovat markkinoille edullisia malleja, joita valmistetaan muun muassa Itä-Euroopassa. Työn hinnassa suomalainen suksi häviää luonnollisesti.

Nanoa paranneltu

Heinolassa tehdään valmistetaan niin sanottuna nanosuksia, joita ei tarvitse voidella. Tuote on ollut kysytty mutta suksen ominaisuudet ovat saaneet myös arvostelua. Tälle vuodelle on luvassa päivitys.

- Meiltä on tulossa uusi versio, jossa on pyritty muun muassa parantamaan luisto-ominaisuuksia, kertoo Pilli.

Heinolan tehtaan tuotantotavoite on vähintään 45- 000 suksiparia vuodessa, tästä noin puolet on voiteluvapaata mallia. Tehtaalla työskentelee noin 30 ihmistä.

- Kaikille on niin kauan töitä kun tuotantotavoite saavutetaan, sanoo Pilli.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus