1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kuopion kaupunginorkesterille ennakoidaan kipeitä säästöjä – "Puhdasta spekulointia"

Kuopiossa on noussut keskustelua yleisöä menettäneen kaupunginorkesterin tulevaisuudesta. Kapellimestari Atso Almilan mukaan orkesterin yhdistämis- tai jopa lakkautuspuheilla ei ole realistista pohjaa.

Kulttuuri
Marzi Nyman Kuopion kaupunginorkesterin kanssa lavalla.
Toni Pitkänen / Yle

Kuopion kaupunginorkesterin toinen kapellimestari Atso Almila rauhoittelee Kuopion kaupunginorkesterin ympärille ryöpsähtänyttä keskustelua.

Savon Sanomat kertoi eilen (siirryt toiseen palveluun), että Kuopio pohtii vaikeassa taloustilanteessa kaupunginorkesterin pienentämistä noin 30 soittajan sinfonietaksi sekä yhdistämistä jonkin lähikaupungin orkesteriin tai jopa koko orkesterin lakkauttamista. Orkesterissa on tällä hetkellä yli 40 soittajaa.

Almilan mielestä kyse on puhtaasta spekuloinnista siitä, voiko asioita järjestää toisella tavalla.

- Ensimmäinen ohje on aina olla provosoitumatta. Meillä on perustelumme, miksi orkesteria ei kannattaisi yhdistää yli sadan kilometrin päässä oleviin toisiin orkestereihin tai pienentää sinfonietta-kokoon, jolloin jo itsenäisyyspäivän konserttiin tarvittaisiin parikymmentä avustajaa. Nämä eivät ole ehkä ihan järkeviä alueita, mutta ehkä ne pitää kuitenkin tutkia, Almila pyörittelee.

Kapellimestarin mielestä kaupunginorkesterista leikkaaminen ei myöskään toisi todellisia säästöjä, sillä orkesterin osuus on kaupungin budjetista hänen mukaansa "promille". Sen sijaan leikkaukset pudottaisivat kalenterista KalPan kanssa tehtyjen yhteiskonserttien, joulun yhteislaulujen ja suurten elokuvakonserttien kaltaiset suositut paketit.

- Kaikki supistuminen tarkoittaa soinnin erittäin suurta huononemista. Ajatellaan esimerkiksi sitä vaihtoehtoa, että jätetään paikkoja täyttämättä, kun ihmisiä jää eläkkeelle. Sitä voi kuvitella vain jousisoittimien puolelle, jolloin soinnin verevyys ja orkesterin sisäinen tasapaino menevät pilalle. Jos yksikin puupuhaltaja lähtee, emme voi soittaa mitään Beethovenin sinfoniaa sen jälkeen – tai joudutaan palkkaamaan kallis avustaja.

Keskimääräisen konsertin kävijämäärä pudonnut sadalla

Kuopion kaupunginorkesterilla oli viime vuonna tilastoituja kuulijoita reilut 45 500 henkilöä ja konsertteja sekä muita tapahtumia 131 kappaletta. Kausikonsertit eli sinfoniakonsertit ovat kaupunginorkesterin ydintoimintaa. Niiden kävijämäärät ovat vähentyneet kymmenessä vuodessa noin sadalla per konsertti.

Kuopion kaupunginorkesterin markkinointipäällikkö Sari Kauhanen kertoo, että samanlaisen kuulijakadon kanssa painivat orkesterit maailmalla. Toisaalta nykyisin kaupunginorkesterilla on paljon myös sellaisia konsertteja, joita kymmenen vuotta sitten ei ollut. On konsertteja eri ikäisille lapsista vanhuksiin, on konsertteja erityisryhmille, on viihde-, tilaus- ja vierailukonsertteja. Näiden kaikkien kuulijamäärää on mahdoton arvioida.

Kuopion musiikkikeskuksen johtaja Michael Claussen toteaa, että nämä ovat tärkeitä tilaisuuksia, joissa esimerkiksi kasvatetaan lapsia ja nuoria ovat tulevaksi konserrtiyleisöksi. Tällä hetkellä kaupunginorkesterin asema on kaupungin strategiassa turvattu sinfoniaorkesterin kokoisena.