1. yle.fi
  2. Uutiset

Asiantuntijat vahvistavat: Arafatin vaatteissa oli myrkkyä

Sveitsiläistutkijoiden virallinen raportti vahvistaa tiedot, joiden mukaan palestiinalaispresidentti Jasser Arafat saatettiin myrkyttää radioaktiivisella poloniumilla.

Ulkomaat
Jasser Arafat työhuoneessaan.
Jasser Arafat työhuoneessaan Ramallahissa Länsirannalla helmikuussa 2002.Hussein Hussein / EPA

Sveitsiläiset asiantuntijat ovat vahvistaneet jo aiemmin julki tulleen tiedon, jonka mukaan palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin vaatteissa oli jälkiä radioaktiivisesta poloniumista. Heidän havaintonsa tukee olettamusta, jonka mukaan Arafatin kuolema saattoi olla murha.

Lääketieteellisessä The Lancet -lehdessä julkaistu artikkeli kertoo yksityiskohtaisesti tutkijaryhmän havainnoista. Ne ovat yhdenmukaiset viime vuonna julkaistun uutisen kanssa. Se pohjautui yhden tutkijan tv-haastatteluun.

Arafat kuoli vuonna 2004 sairaalassa Ranskassa. Lääkärit eivät kyenneet kertomaan kuolinsyytä, ja Arafatin perheen pyynnöstä ruumiinavausta ei tuolloin tehty.

Arafatin ruumis nostettiin haudasta viime marraskuussa sen selvittämiseksi, oliko hän kuollut myrkytykseen. Lisäksi tutkittavana on vaatteita ja Arafatin muuta omaisuutta, jonka hänen leskensä on antanut kokeita varten.

Palestiinalaisia viranomaisia sekä todennäköisesti Jasser Arafatin ruumista tutkivia asiantuntijoita tämän mausoleumin ulkopuolella.
Palestiinalaisia viranomaisia sekä todennäköisesti Jasser Arafatin ruumista tutkivia asiantuntijoita tämän mausoleumin ulkopuolella Ramallahissa Länsirannalla marraskuussa 2012.Atef Safadi / EPA

Ristiriitaisia oireita

Edelleen jatkuvaa tutkimusta tehdään erikseen Sveitsissä, Ranskassa ja Venäjällä. The Lancetin raportoimaan tutkimukseen osallistuu kahdeksan Lausannen yliopiston rikoslääketieteen asiantuntijaa.

Heidän mukaansa useissa Arafatin vaatteista otetuissa koepaloissa oli verta ja virtsaa, joiden polonium 210 -pitoisuus on korkeampi kuin vertailunäytteissä. Löytämistään määristä tutkijat ovat laskeneet, että Arafatin kuolinhetkellä poloniumia oli niin paljon, että se riittää tappamaan ihmisen.

Myös Arafatin oireet – oksentelu, väsymys ja vatsakivut – olivat sellaiset, ettei poloniummyrkytystä voida sulkea pois kuolinsyiden joukosta, joskin tyypillisistä oireista puuttui muun muassa hiusten lähtö, raportissa sanotaan.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi