1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekniikka

Ehditkö juuri hankkia Full HD:n? - Nyt tulee Ultra HD

Televisiokuva kehittyy yhä tarkemmaksi. Full HD -televisioiden rinnalla myydään neljä kertaa terävämmällä kuvalla varustettuja 4K-televisioita, ja tulevaisuudessa häämöttää jo 8K-tekniikka. Kehityksen mukana eivät näytä pysyvän edes sisällön tuottajat.

Kuva: Yle

Helsinkiläisen kodintekniikkakaupan kallein televisio on 84-tuumainen 4K-malli. Valmistaja kutsuu laitetta Ultra HD -televisioksi. Maanantain listahinta oli 11 969,90 euroa.

Pikkuauton hintainen televisio on monelle vähän liikaa, mutta hintojen odotetaan halpenevan samoin kuin kävi taulutelevisioissa.

Sama liike myy 4K-malleja halvimmillaan 3 500 eurolla.

- Täytyy odottaa että se tulee sinne tonnin–puolentoista pintaan. Kolmen neljän vuoden sisään ne varmaan halpenevat vähän, tuumii yksi asiakkaista, helsinkiläinen Jarto Törnroos.

Japanissa hääritään 8K:n kimpussa

4K:n kuvanlaadun eron vaikkapa Full HD -kuvaan verrattuna voi todistaa vain omin silmin. Ongelmana on, että sisällöntuottajat eivät 4K:lla tuotettua ohjelmaa tarjoa - esittelymalleissa pyöriviä, houkuttelevia mainospätkiä lukuun ottamatta. Esimerkiksi Yle on siirtymässä vasta HD-aikaan.

Toinen ongelma on tiedonsiirrossa ja -pakkauksessa. Yksi 4K-elokuva voi vaatia kymmeniä, jopa satoja gigoja tallennustilaa - netin kautta tapahtuva katselu taas vähintään satamegaisen nettiliittymän.

Uudesta tekniikasta voi hyötyä jo nyt, väittää Verkkokauppa.comin erikoismyyjä Anton Tran silmääkään räpäyttämättä.

- Kyllä hyötyy. Vaikka sisältöä ei noissa telkkareissa vielä ole, on niissä kuvanparannustekniikka, joka parantaa sitä Full HD -kuvaa niin paljon kuin se pystyy. Eli se Full HD:kin näyttää paremmalta kyllä noissa 4k-telkkareissa, sanoo Tran.

Samaan aikaan kuin 4K:t tekevät tuloaan Suomeen, Japanissa askaroidaan kuulemma jo 8K-tekniikan kehittämisen parissa.