Israel taipui muuttamaan hieman käytäntöjään palestiinalaislasten pidättämisessä

Israel on maailman ainoa maa, jossa 12-vuotiaita syytetään sotilastuomioistuimissa. Vankiloissa lapsia pahoinpidellään yleisesti, sanoo Unicef.

Ulkomaat
Israelilaiset sotilaat saattoivat nuorta palestiinalaispoikaa pidätettyään tämän kotoaan.
Israelilaiset sotilaat saattoivat nuorta palestiinalaispoikaa pidätettyään tämän kotoaan Nablusin kaupungissa Länsirannalla kesäkuussa 2003.Alaa Badarneh / EPA

Israelin armeija on taipunut kansainväliseen painostukseen ja suostunut kokeilemaan uusia käytäntöjä palestiinalaisten lasten pidätyksissä miehitetyllä Länsirannalla, kertoo YK:n lastenapujärjestö Unicef.

Unicef raportoi keväällä, että pidätettyihin lapsiin kohdistuvat väärinkäytökset ovat yleisiä, järjestelmällisiä ja suunnitelmallisia, ja kehotti Israelia muuttamaan tapojaan.

Yksi muutoksista on, etteivät sotilaat enää käy noutamassa lapsia yllättäen öiseen aikaan kotoa, vaan heille viedään pidätysmääräys.

Lisäksi 12–13-vuotiaat pidätetyt on tuotava sotilastuomioistuimen eteen viimeistään vuorokauden kuluessa pidätyksestä. Aiempi enimmäisaika oli neljä vuorokautta.

Pidätettyjen lasten määrä kasvanut

Unicef korostaa, että parannuksista huolimatta väärinkäytökset jatkuvat. Järjestö kertoo 19 tuoreesta tapauksesta, joissa pidätettyjä teini-ikäisiä poikia on lyöty, potkittu ja läpsitty, sekä 17 tapauksesta, joissa lapsia on uhkailtu.

Unicef muistuttaa, että Israel on maailman ainoa maa, jossa lapsia vastaan nostettuja syytteitä käsitellään järjestelmällisesti sotilastuomioistuimissa.

Kymmenen viime vuoden aikana Israelissa on pidätetty, kuulusteltu ja syytetty noin seitsemää tuhatta 12–17-vuotiasta lasta eli noin kahta lasta joka päivä. Valtaosa on poikia. Tavallisin pidätyssyy on kivien heittely.

Tämän vuoden kuukausikeskiarvo osoittaa, että pidätettynä on ollut 219 lasta kuukaudessa eli 12 prosenttia enemmän kuin viime vuonna, Unicef kertoo.