Hyppää sisältöön

Tutkimus: Kassakuitit lisäävät keskenmenon riskiä

Naishormonia matkivaa kemikaalia käytetään säilykepurkeissa, muovipulloissa ja kassakuittien paperissa. Uusin tutkimus lisää BPA:n riskien joukkoon keskenmenot.

Muoviastioiden ja säilykepurkkien pinnoitteiden sisältämä BPA-yhdiste saattaa pahentaa keskenmenon riskiä tai vaikeuttaa naisen hedelmöittymistä, kertoo tuore tutkimus.

Useissa tutkimuksissa on todettu, että BPA eli bisfenoli-A on niin sanottu hormonihäirikkö: se reagoi elimistössä naishormonin estrogeenin tavoin ja voi pahimmillaan aiheuttaa rintasyöpää. Kokeiden mukaan BPA:ta on lähes kaikkien ihmisten virtsassa.

Yhdysvaltalainen tutkimus liittää aiemmin havaittujen vaikutusten joukkoon lisääntyneen keskenmenoriskin. Vaikka tulokset eivät riitä osoittamaan ehdotonta yhteyttä, ne ovat lisätodiste BPA:n haitallisuudesta, Yhdysvaltain lisääntymislääketieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Linda Giudice sanoo.

Yhdysvaltain ympäristöjärjestöt ovat ajaneet BPA:n käyttökieltoa, mutta viranomaiset ilmoittivat viime vuonna, ettei vaaroista ole kylliksi tieteellistä näyttöä. Yhdysvaltain tavoin myös EU on kuitenkin kieltänyt BPA:n käytön tuttipulloissa.

BPA:ta ei voi välttää, mutta vältellä voi

Stanfordin yliopiston endokrinologin Ruth Lathin johtamaan tutkimukseen osallistui 115 naista, joilla oli ollut keskenmenoja tai vaikeuksia tulla raskaaksi. Tutkimuksen alkaessa kaikki olivat uuden raskauden alkuvaiheessa, mutta 68 sai keskenmenon.

Tutkijat jakoivat naiset verikokeitten perusteella neljään BPA-tasoon ja havaitsivat, että ylimmässä neljänneksessä keskenmenoriski oli 80 prosenttia suurempi kuin alimmassa neljänneksessä.

Vaikka ero ei oikopäätä selittynyt naisten iällä tai yleisellä terveydentilalla, Lathi pitää mahdollisena, että korkea BPA-taso yhdistyneenä johonkin muuhun terveystekijään lisää keskenmenoja. Sen varmistamiseksi tutkimusryhmä oli liian pieni.

BPA:n välttäminen kokonaan on mahdotonta, mutta mikroruokia ei kannata valmistaa tai lämmittää muoviastiassa tai vesipulloa jättää aurinkoon, koska lämpö edistää kemikaalin irtoamista jopa tuhatkertaiseksi, Letha muistuttaa. Odottamattomin neuvo on välttää kassakuittien rutistelua, sillä lämpöpaperin pinnoitteessa on usein runsaasti BPA:ta.

.
.