USA:n velkakattoneuvotteluissa optimismia - lisäaikaa lainsäätäjille

Maanantain kokousta siirrettiin, jotta lainsäätäjät saavat lisäaikaa valmistella kantojaan budjettikiistan ratkaisemiseksi, kertoo Valkoinen talo.

Washingtonissa neuvottelut Yhdysvaltain velkakaton nostamisesta etenivät maanantaina. Neuvottelulähteet ilmaisivat olevansa optimistisia sovun syntymisen suhteen.

Senaatin demokraattiryhmän puheenjohtajan Harry Reidin mukaan neuvotteluissa on saavutettu "merkittävää edistymistä". Myös senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell vaikutti toiveikkaalta.

- Meillä on ollut hyvä päivä. Olemme edistyneet, McConnell sanoi.

Sovun syntyminen demokraattienemmistöisessä senaatissa ei kuitenkaan vielä riitä, vaan sopuun on päästävä myös kongressin alemmassa kamarissa eli republikaanienemmistöisessä edustajainhuoneessa.

Presidentti Obamakin oli maanantaina varovaisen toiveikas maksukatto-ongelman ratkaisemisesta. Obaman mukaan neuvotteluissa on edetty, mutta Yhdysvallat saattaa yhä ajautua maksukyvyttömyyteen. Yhdysvaltain velkakatto umpeutuu torstaina.

Yhdysvaltalaisten tiedotusvälineiden mukaan puolueet neuvottelevat ratkaisusta, joka varmistaisi hallinnon rahoituksen tammikuun 15. päivään saakka ja nostaisi velkakattoa niin, että se riittäisi helmikuun puoliväliin asti. Tämä antaisi Yhdysvalloille hengähdysaikaa, muttei poistaisi koko sotkun taustalla olevia perimmäisiä riitoja yhteiskunnan varojen käytöstä ja republikaanien kiivaasti vastustamasta suuresta terveydenhuoltouudistuksesta.

Presidentti Barack Obaman ja kongressin molempien puolueiden edustajien tapaamista, jossa käsiteltäisiin senaatin mahdollista esitystä, on siirretty toistaiseksi. Tapaaminen Obaman kanssa oli tarkoitus aloittaa maanantai-iltapäivällä paikallista aikaa. Valkoisen talon mukaan kokousta siirrettiin, jotta lainsäätäjät saisivat lisäaikaa valmistella kantojaan maksukatto-ongelman ratkaisemiseksi.