Bitcoineja saa ensi kuussa Helsingistä automaatista - virtuaalirahalla voi ostaa hammashoitoa ja kasvisruokaa

Helsingin keskustaan kaavaillulla automaatilla voi vaihtaa euroseteleitä bitcoineiksi, kertoo Bittiraha.fi-portaali. Toistaiseksi bittirahalla voi maksaa vain harvassa suomalaisyrityksessä.

Kotimaa

Helsingin keskustaan tulee marraskuussa Suomen ensimmäinen bitcoin-automaatti, kertoo Bittiraha.fi-palvelu. Automaatilla voi vaihtaa euroseteleitä virtuaaliseksi bittirahaksi.

Automaatti helpottaa bittirahan ostamista, sanoo autoelektroniikan lehtori Vesa Linja-aho Metropolia-ammattikorkeakoulusta. Nykyään käyttäjät ostavat virtuaalirahaa pääasiassa tilisiirroilla internet-palveluista.

- Automaatti varmasti houkuttelee yhä useampia kokeilemaan bitcoineja. Yleistymisen suurin ongelma on se, että bitcoinit käyvät maksuvälineenä vain harvoissa liikkeissä, Linja-aho sanoo.

Tällä hetkellä virtuaalivaluutalla voi maksaa noin kymmenessä suomalaisyrityksessä. Bittirahaa hyväksyvät muun muassa turkulainen kasvisravintola, helsinkiläinen hammaslääkäri ja minigolf-rata sekä muutamat verkkokaupat.

Tarkempaa tietoa automaatin sijainnista tai käyttöönottopäivästä Bittiraha.fi ei kertonut. Bittiraha.fi-portaalin takana on Prasos-niminen yritys.

Suomen Pankki: Kuluttajia informoitava riskeistä

Automaatin ylläpitäjän pitää informoida kuluttajia bitcoineista ja niiden riskeistä, kuten arvaamattomista kurssivaihteluista, sanoo Suomen Pankin yleisvalvontatoimiston päällikkö Päivi Heikkinen.

- Jos suurelle yleisölle myydään tällaista hyödykettä, eniten pohdituttaa, annetaanko kuluttajalle varmasti tieto siitä, mitä hän on hankkimassa, Heikkinen sanoo.

Kuluttajille pitää kertoa myös, missä kaikkialla bittirahaa voi käyttää maksuvälineenä.

Suomen Pankki aikoo seurata automaatin käytön kehittymistä sekä sitä, yritetäänkö bittirahasta tehdä yleiskäyttöisempi vaihdannan väline.