Hyppää sisältöön

Putkiasentajat altistuvat kemikaaleille uusien pinnoitusmenetelmien vuoksi

Työsuojeluviranomaiset ovat huolestuneita uusien saneerausmenetelmien putkimiehille aiheuttamista ammattitautitapauksista. Osa asentajista joutuu jopa vaihtamaan alaa kemikaaliherkistymisten vuoksi.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Uudet saneerausmenetelmät aiheuttavat putkiasentajille iho- ja hengitystieoireita. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston mukaan erityisesti nuoret putkiasentajat ovat saaneet voimakkaita oireita jo lyhytaikaisen putkituskemikaalien käsittelyn seurauksena.

Uusilla menetelmillä huoneiston viemäriputki voidaan saneerata yhden työpäivän aikana pinnoittamalla vanha putki. Altistuminen tapahtuu pinnoitemateriaalien sekoittamisen ja ruiskuttamisen yhteydessä. Muovimassa on vaaratonta vasta täysin kovettuneena.

Epoksi ja uretaani altistavat

Putkitustyössä käytetään epoksi- ja uretaanikemikaaleja, jotka aiheuttavat yleisimmin ihottumaa. Uretaanien voimakkaan hajuiset ja syövyttävät kovettimet voivat aiheuttaa myös hengitystieoireita.

Putkituskemikaaleille herkistyminen voidaan välttää suojaamalla iho vaattein ja  suojakäsinein. Tarvittaessa tulisi käyttää myös hengityssuojaimia. Kemikaalien ja käytetyn suojavaatetuksen huolimaton käsittely saattaa saastuttaa myös työkaluja tai ovien kahvoja, mikä voi altistaa muita työntekijöitä tai jopa remontoitavan talon asukkaat.

AVI:n mukaan pelkästään tänä vuonna uusilla menetelmillä korjataan noin 4000 kerrostaloasunnon putket. Saneerausten määrän arvioidaan kolminkertaistuvan vuoteen 2020  mennessä.

.
.