Hyppää sisältöön

Näkökulma: Onneksi olkoon, rouva Okawa!

Joukossamme elää enää seitsemän ihmistä, jotka ovat syntyneet 1800-luvulla. Historia ja tulevaisuus eivät ole kaukana meistä, kirjoittaa Ilpo Pajunen.

Kuva: Niina Ryyppö / Yle

Sydämelliset onnittelut korkean ikänne johdosta, rouva Misao Okawa!

Olette tänään 115 vuotta ja 225 päivää vanha, ja ainoa yhä elossa oleva ennen vuotta 1899 syntynyt ihminen. Ikätovereitanne ei ole monta jäljellä, ei ainakaan sellaisia, jotka ovat syntyneet ennen viime vuosisataa.

Pitkää ikää myös yhdysvaltalaisille Jeralean Talleylle, Susannah  Mushatt Jonesille, Bernice Madiganille, Naomi Connerille sekä italialaiselle Emma Morano-Martinuzzille ja englantilaiselle Grace Jonesille.

Te kaikki olette syntyneet 1800-luvulla ja saavuttaneet poikkeuksellisen korkean iän. Muita yhtä vanhoja ei ole enää joukossamme, ainakaan Gerontology Research Groupin (siirryt toiseen palveluun)listauksen mukaan.  

Kaikki tämän luettelon "ylivuosisataiset" ovat naisia. Viime kesäkuussa kuollut japanilaismies Jiroemon Kimura ylsi 116 vuoden ikään.

On kiehtovaa ajatella, mitä kaikkea näiden ihmisten elinaikana on tapahtunut. Maailmansotia tuli ja meni, ihmiskunta keksi suhteellisuus- ja kvanttiteoriat ja ryhtyi liikkumaan autoilla ja lentokoneilla näiden ihmisten elinaikana.

Osakan alueella syntynyt ja siellä yhä elävä rouva Okawa oli vielä pieni tyttönen, kun Japani ja Venäjä aloittivat sodan vuonna 1904. Sotatoimiin osallistui myös Carl Gustaf Emil Mannerheim kaukaisesta Suomen suuriruhtinaskunnasta.

Mannerheim ylennettiin sota-ansioistaan everstiksi. Hänen ja rouva Okawan tiet tuskin kuitenkaan kohtasivat.

Historia ei ole kaukana

Maailman vanhin ihminen syntyi 5. maaliskuuta vuonna 1898. Ajatellaanpa, että samana päivänä kuoli toinen yhtä vanha ihminen.

Jos hän olisi sattunut asumaan Ranskassa, niin vallankumousta olisi saanut odottaa vielä hyvän tovin. Vuonna 1783 syntynyt ihminen olisi ollut ensimmäisellä kymmenennellään, kun Bastiljin vankila vallattiin Pariisissa. (siirryt toiseen palveluun)

Samana vuonna Suomi osana Ruotsia tunnusti Yhdysvallat, joka oli seitsemisen vuotta aiemmin julistautunut itsenäiseksi.

Muutamia vuosia myöhemmin kuoli kansanrunoutta jo ennen Elias Lönnrotia kerännyt Christfried Ganander. Hänet tunnetaan myös Maan-Miehen Huone- ja Koti-Aptheeki (siirryt toiseen palveluun) -kirjan kirjoittajana.

Maailmalla Suomesta ei tuohon aikaan paljoa tiedetty. Bloginpitäjä Kaisa Kyläkoski (siirryt toiseen palveluun)on löytänyt englantilaisen kirjoituksen, jossa kerrotaan, että ainakin sisämaa oli kuulu hyvistä hevosistaan.

Ranskan vallankumous on siis ehkä vähemmän kuin kahden ihmiselämän päässä. Samalla tavalla laskien Kristoffer Kolumbus löysi Amerikan vähemmän kuin viiden ihmiselämän päässä sinusta ja minusta.

Ja Jeesus kuoli noin 17 ihmiselämää sitten.

Tulevaisuuskaan ei ole kaukana

Tämä artikkeli kirjoitettiin lokakuussa vuonna 2013. Historia ei ole meistä kaukana, mutta ei ole tulevaisuuskaan.

Jos nykyvuoteemme lisätään rouva Okawan elinvuodet, ollaan jo vuodessa 2128.

Ennen tuota päivää Suomelle ehditään valita monta presidenttiä, jotka eivät ole vielä edes syntyneet. Luvassa on paljon tapahtumia, joista kirjoitetaan historiankirjoissa vielä vuosisatoja myöhemmin. 

On kai ihme, jos juuri tänään syntyneitä ihmisiä ei ole hengissä vielä silloin. Ainakin jos kaavailtuun eläkeuudistukseen on uskominen.

Meille tavallisille ihmisille on luvassa enemmän tai vähemmän hyviä ja huonoja päiviä. Toivottavasti niitä jää muisteltavaksi mahdollisimman paljon. Pidetään huolta itsestämme ja maailmastamme.