Maakuntien rakennukset -sarja täydentyy uudella juhlarahalla

Hämeen historiallinen maakunta saa oman juhlarahansa. Maakuntien rakennukset -sarjan Hämeen rahassa kuvataan Janakkalan Pyhän Laurin kirkkoa.

Kuva: Ville Välimäki / Yle

Juhlaraha julkaistaan Suomen Rahapajan Maakuntien rakennukset –sarjassa. Sarjassa jokainen Suomen historiallinen maakunta on saanut oman rahansa. Jokaisessa rahassa kuvataan jotain maakunnalle historiallisesti tärkeää rakennusta. Pyhän Laurin kivikirkko Janakkalassa vihittiin käyttöön 1520. 

– Ennen kirkon rakentamista paikka oli toiminut vuosisatoja hämäläisten pyhänä paikkana ja siellä on ollut myös uhrilähde ennen kristillistä aikaa. Paikka on ollut pitkään tärkeä hämäläisille joten siten on perusteltua laittaa juuri Pyhän Laurin kirkko maakuntarahaan, kertoo Suomen Rahapajan Viestintä- ja markkinointisuunnittelija Katariina Holm.

Kutakin maakuntarahaa lyödään tehdaslaatuisena 55 000 kappaletta ja peilikiiltoisena 10 000 kappaletta. Juhlarahat ovat suosittu keräilykohde.

– Kyllähän se kertoo meille hirveän paljon siitä, että mitä ihmisille on siihen aikaan merkinnyt, mikä on ollut tärkeää. Kun ajattelee näitä maakuntarakennus rahoja, niin onhan se todella hieno tapa kertoa, mitä sukupolvelta toiselle, mitä oma maakunta on merkinnyt minulle, kertoo Suomen Rahapajan Viestintä- ja markkinointisuunnittelija Katariina Holm.

Rahan arvopuoli on Noora Tapperin suunnittelema ja rahan tunnuspuolen kuvat on suunnitellut Petri  Neuvonen. Maakuntien rakennukset- sarja täydentyy vielä Pohjanmaan juhlarahalla.