Pohjanmaa ei ole enää kuvataiteen latomeri

Pohjalainen taiteilijaliitto järjestää 70-vuotisen taipaleensa kunniaksi juhlanäyttelyn Kokkolassa. Esillä on kymmenen taiteilijan töitä. Näyttely on Pohjalaisen taiteilijaliiton ensimmäinen Kokkolassa ainakin 20 vuoteen.

kulttuuri
Kukkua pöydällä
Raila Paavola / Yle

TaideMAAILMA muuttuu -näyttely avautuu K.H. Renlundin museossa torstaina ja on avoinna tammikuuhun (5.1.) saakka. Taiteilijoita on koko Pohjanmaan alueelta, esimerkiksi Seppo Kalliokoski puuveistoksineen, Marianne Kaustinen perhosineen ja Jyrki Portin valokuvineen.

Taiteilija Eero Nelimarkka perusti Pohjalaisen taiteilijaliiton 70 vuotta sitten. Aloitusporukkaan kuului myös muun muassa akvarellitaiteilija Nandor Mikola. Tällä hetkellä jäseniä liitossa on noin 90. Näistä näyttelyyn tarjosi töitään parikymmentä ja kymmenen työt päätyivät esille.

Näyttelyn kuraattori Jaana Erkkilän mukaan Pohjalainen taiteilijaliitto halusi juhlanäyttelyssä katsoa rohkeasti tähän päivään, muutoksen hetkeen.

– Kaikkeen muutokseen liittyy käsitys ajasta. On aika ennen muutosta ja aika muutoksen jälkeen, mutta mielenkiintoisin vaihe on kuitenkin aika, jolloin kuvittelemme muutoksen tapahtuvan. Muutos, olkoon se henkilökohtainen elämänmuutos, yhteiskunnallinen siirtymä aikakaudesta toiseen tai maailman muuttumista heijastava ilmiö, joka on usein nähtävissä ensimmäisenä taiteessa, on vaikeasti havaittava, vaikka se aukenee aivan silmiemme edessä, kirjoittaa Erkkiä näyttelyn esittelyssä.

Pohjanmaa ei ole enää pelkkää latomerta

Jaana Erkkilä muistelee kirjoittaneensa 1990-luvulla, että Pohjanmaa on nykytaiteen autiomaata. Vastassa tuntui olleen konkreettinen ja kuvainnollinen latomeri sama minne päänsä käänsi. Erkkilästä tuntui, että taivaalle ei mahtunut tuikkimaan kuin yksi kirkas tähti.

Kun tänään katsoo ympärilleen, tajuaa taidemaailman muuttuneen Pohjanmaalla enemmän kuin haluaisi myöntääkään.

– Kun tänään katsoo ympärilleen, tajuaa taidemaailman muuttuneen Pohjanmaalla enemmän kuin haluaisi myöntääkään. Nykypolvi on kansainvälistä ha vähät välittää taidemaailmaa pilkkovista karsinoista, hehkuttaa Jaana Erkkilä.

Erkkilän mukaan omaa identiteettiä ei tarvitse enää korostaa menneeseen aikaan kuuluvilla myyteillä, eikä öisen taivaan valo lakeuden yllä ole yhden tähden varassa. Pohjanmaa on myös muuttunut taiteen kentällä monikulttuuriseksi.