Tutkija: "Graffitin tekijälle sakot on vain jäähypenkki"

Graffitien eli seinämaalusten tekeminen on kuin jääkiekkoa pelaisi. Rangaistukset kuuluvata asiaan niin kuin jäähyt jääkiekkoon, sanoo sosiologi. Graffitien sisältö vaihtelee hänen mukaansa - osa on taidetta, mutta osa täyttä roskaa.

kulttuuri
Graffiteja oululaisen sillan kannatinpalkeissa 2013.
Marko Heikkinen / Yle

Lauantai-iltapäivä Oulussa. Seitsemän iältään 18-27 -vuotiasta miestä päättää lähteä Äimärautiolle rautatien alikulkuun kaunistamaan ympäristöä.

Poliisi saa ilmoituksen ja miehiä odottaa nyt todennäköisesti lasku graffitien puhdistustöistä sekä sakko vahingonteosta. Mikä saa aikuiset miehet tieten tahtoen rikkomaan lakia ja maalaamaan graffiteja?

Helsinkiläinen sosiologi Pauli Komonen on tutkinut graffiteja ja niiden tekijöitä.

Hän mielestään yksi yleisimmistä yleistyksistä on, että graffiteja tekevät teini-ikäiset nuoret. Komosen mukaan graffiteista on tulossa kolmekymppisten miesten harrastus.

Jännityksen ja estetiikan etsintää

Maalaamisen alkuvaihteessa tekijät hakevat jännitystä, joka kuitenkin muuttuu maalaustaitojen ja taiteellisten kykyjen kehittymisen myötä enemmän estetiikan hakemiseksi.

- Yksi tärkeimpiä puolia graffitien teossa on kuitenkin se sosiaalinen puoli. Niitä ei useinkaan tehdä yksin, vaan porukassa, joka voi olla hyvinkin tiivis, sosiologi Pauli Komonen toteaa.

Komonen kertoo törmänneensä pari vuotta sitten asiaa tutkiessaan erääseen maalariin, joka vertasi maalaamista lätkän pelaamiseen.

- Hänen mukaansa se on vähän sama kun pelaisi lätkää. Siinä sinä maksat siitä jääkiekkohallin käytöstä, mutta kun maalaat graffitteja, joudut silloin tällöin maksamaan oikeudessa korvauksia.

Osa roskaa, osa taidetta

Sosiologin mukaan maalarit kyllä tiedostavat graffitien tekemisen riskit ja rangaistukset erittäin hyvin, mutta tekoa ei pidetä moraalisesti vääränä, koska niillä pyritään kaunistamaan paikkoja, jotka koetaan rumiksi.

Oulussa katugallupiin vastannut nainen ei pistä graffiteja pahakseen, jos ne tehdään tyylikkäästi.

- Ne kuuluvat osaltaan kaupunkeihin, ja hyvin tehty graffiti voi olla taidettakin, mutta suttaukset voisi kyllä jättää tekemättä, nainen toteaa.

Graffitien taiteellisuutta voi sosiologi Pauli Komosen mielestä arvioida kuin mitä tahansa muutakin luovaa työtä. Ääripäät ovat samat kuin muussakin taiteessa - osa on taidetta ja osa roskaa.