Italia lisäsi valvontaa, ensimmäisenä yönä Välimereltä poimittiin satoja ihmisiä

Eurooppan pyrkivien meriturmat saivat Italian tehostamaan Välimeren valvontaa sekä vedestä että ilmasta. Afrikasta meren yli Italiaan ja Maltaan on tullut tänä vuonna jo nelinkertainen määrä turvapaikanhakijoita koko viime vuoteen verrattuna.

Ulkomaat

Italia on aloittanut merirajojensa laajennetun valvonnan laivoin, helikopterein ja miehittämättömin lennokein. Tiistain vastaisena yönä laivasto auttoi kahta alusta, jotka olivat lähettäneet hätäviestin satelliittipuhelimella. Aluksissa olleet noin 290 ihmistä tuotiin Lampedusan saarelle.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan EU:n ulkorajan lisääntyvästä militarisoinnista.

Italian hallituksen maanantai-iltana hyväksymään suuroperaatioon osallistuu muun muassa alus, jossa on sairaala, sekä lentokone, jonka laitteilla kyetään tarkkailemaan merta myös öiseen aikaan.

Viranomaiset kertoivat pysäyttäneensä tiistaina salakuljettajien emoaluksen ja pidättäneensä sen 17-henkisen miehistön, jonka arvellaan olevan Egyptistä. Salakujettajilla on tapana tuoda merimatkan ostaneet rannikon tuntumaan suurilla kala-aluksilla. Loppumatkalle heidät lähetetään pienillä laivoilla tai veneillä rannikkovartioston välttämiseksi.

Italian mukaan suuroperaation tavoitteena on lopettaa ihmissalakuljettajien tuottoisat liiketoimet ja auttaa hädänalaisia, jotka yrittävät meren yli Eurooppaan usein hyvin huonokuntoisilla aluksilla. Ihmisoikeusjärjestöt ovat kuitenkin huolissaan EU:n ulkorajan lisääntyvästä militarisoinnista.

Operaatiolla ehkä pelastetaan ihmisiä hukkumasta, mutta samalla se jättää heidät turvattomina Saharaan tai Libyan rikollisryhmien käsiin, järjestöt huomauttavat. Rikollisryhmien tiedetään pahoinpidelleen ja raiskanneen ihmisiä, jotka odottavat pääsyä Eurooppaan.

Italia vaatii muutoksia EU:n sääntöihin

Italia ja Malta, joihin suurin osa Afrikasta tulevista luvattomista maahantulijoista rantautuu, ovat pyytäneet EU:lta lisävaroja. Italia ja Malta myös haluavat turvapaikkakysymykset EU:n ensiviikkoisen huippukokouksen asialistalle.

EU:n nykyisten sääntöjen mukaan kustannukset jäävät rantavaltioiden hoidettaviksi. Italia haluaisi muutoksen myös sääntöön, jonka mukaan tulijoiden on pysyttävä hakemuksensa käsittelyn ajan saapumismaassa.

YK:n pakolaisjärjestön mukaan Italiaan ja Maltaan on tullut tänä vuonna 32 000 turvapaikanhakijaa. Luku on nelinkertainen koko viime vuoteen verrattuna. Muuton ongelmat ovat nousseet Euroopassa myös yleisesti tietoon viime viikkojen suurten meriturmien takia.

Lähteet: AFP, Reuters