"Muikku on hyvää paistettuna ja savustettuna, samoin silakka"

Silakkajalosteita Mikkelin markkinoilla kauppaava Vesku Sahlgren kertoi tarinan porilaisesta kalakauppiaasta: "Mäkise Karil annettii muikkuu ja Kari sanos, et kyl tää olis iha hyvvää, jos olisit käyttäny vaik kallaa".

Kotimaa
Vesku Sahlgren
Vesku SahlgrenSatu Haapanen / Yle

Vesku Sahlgren ei suostu käynnistämään muikun ja silakan välistä parjauskampanjaa. Kala on aina hyvää: "Jos ihminen syö kalaa, se syö kaikkea kalaa."

Mistä perheensä firman silakkatuotteita myyvä kauppias on itse kotoisin? "No Uudestakaupungista, vaikka todellisuudessa olen syntynyt Pyhämaan Luodolla. Se liitettiin aikanaan Uuteenkaupunkiin.

- Itse en enää kalasta, mutta suku on aina kalastanut.

Ei muikkukaan Sahlgrenille outo kala ole: - Osaan minä käsitellä muikkuakin. Mun täti on naimisissa Savonlinnassa, hoitavat siellä Erosen kalaa. Länsisuomalaisen suvun voimalla opetetaan muikkukukon tekoa, kauppias nauraa.

Jos saat kilon muikkuja, mitä teet?

- Pienemmät paistaisin, isommat savustaisin, kuuluu vastaus.

Jos saat kilon silakkaa, mitä teet?

- Pienemmät paistaisin ja isommat savustaisin.

Vesku Sahlgren toteaa, että ei muikulla ja silakalla oikeastaan kovin paljon ole eroa. Jos söisi silmät kiinni, ei aina arvaisi kumpaa kalaa syö.

Mutta mikä se pieni ero on?

- Jos olen kiltti, sanon, että onhan se muikku lohikala. Jos olen ilkeä, sanon, että ei se nyt NIIIN hyvä lohikala ole.

Sahlgrenin myyntitiskillä on monella eri tavalla maustettua silakkaa, muikkua ei näy.

- Kyllä muikku näihinkin säilykkeisiin käy, mutta siihen on hankala saada maku kiinni. Muikku on kuivempi kala. Kokeilin ja yritin samoja makuja, mutta myyntipöytään asti ne eivät päässeet. Muikku on hankala logistiikan kannalta pitkän matkan takia ja sen tekeminen on paljon tarkempaa kuin silakan. Liemissä pitää olla tarkkana, samoin marinoimisajassa. Ottaahan se maun vastaan kuten silakka, mutta hankalampaa se on.

Vesku Sahlgren on kiertänyt monet silakkamarkkinat. Tämä tarina on Porista takavuosilta: "Paikallinen suuruus, edesmennyt Mäkisen Kari saatiin syömään muikkua. Kari sanoi, että kyl tää olis ihan hyvvää, jos olis käyttäny vaikka kallaa."