1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Muovilinsseillä ei kannata kurkistella uuniin

Saunan tai takan luukusta pelmahtava kuumuus saattaa rikkoa silmälasien muovilinssit, joiden pintaa suojaavat monenlaiset pinnoitteet.

Kuva: Yle

Muovilinssiset silmälasit päässä ei kannata mennä kohentamaan saunan tai takan uunia. Syy piilee linssien pinnoitteissa, jotka ovat kuumuudelle herkkiä.

- Linsseistä löytyy kovapinnoite, joka vähentää niiden naarmuuntumista. Linsseissä on ns. heijastuksenestopinnoite, joka nimensä mukaisesti poistaa näkemistä haittaavia heijasteita sekä liukaspinnoite, joka helpottaa linssin puhdistamista ja estää sen likaantumista, kertoo tuotepäällikkö Soili Syrjänen Fenno Optical Oy:stä.

Linssi ja pinnoitemateriaalit laajenevat eri tavalla äkillisissä lämpötilanvaihteluissa. Seurauksena on silmälasien tuhoutuminen.

Soili Syrjänen

Syrjäsen mukaan muovilinssien rikkoutuminen aiheutuu linssin ja pinnoitteiden erilaisesta kuumuuden kestävyydestä.

- Linssi ja pinnoitemateriaalit laajenevat eri tavalla äkillisissä lämpötilanvaihteluissa. Seurauksena on silmälasien tuhoutuminen. Muovilinssejä ei voi korjata entiselleen.

Syrjänen itse ottaa silmälasit pois päästä, kun hän lämmittää puulämmitteistä saunaa. 

- Jollei puuhassa pärjää ilman laseja, kannattaa vaihtaa muovilinsseillä varustetut silmälasit vanhoihin laseihin, jotta ei tule harmia. Nykyään lähes kaikki uudet linssit ovat lasin sijaan muovista optiikan kehittyneisyyden takia, hän opastaa.