Valosaaste uhkaa jo luonnon monimuotoisuutta

Valosaaste houkuttelee hyönteisiä, jotka menettävät suunnistuskykynsä.

Kuva: Yle

Valosaaste eli häiritsevä tai haitallinen keinovalo lisääntyy kaupungeissa koko ajan. Valosaasteeksi lasketaan koriste- ja mainosvalot, taivaalle sojottavat ulkovalot tai häikäisevät auton ajovalot.

Tiistaina valosaasteaiheesta julkaistiin ensimmäinen suomenkielinen kattava tietoteos Valon varjopuolet. Kirjan ovat kirjoittaneet Suomen ympäristökeskuksen tutkijat Jari Lyytimäki ja Janne Rinne.

Kirjan mukaan keinovalaistuksen lisääntyminen on muokannut maisemia enemmän kuin mikään muu ympäristömuutos sadan viime vuoden aikana. Lisäksi valosaaste uhkaa jo luonnon monimuotoisuutta.

- Valosaaste voi haitata esimerkiksi hyönteisten suunnistamista. Hyvin tunnettu esimerkki on se, miten hyönteiset kerääntyvät katulamppujen ympärille. Käytännössä kyse on siitä, että hyönteiset menettävät normaalin suunnistuskykynsä, mikä on kohtalokasta näille eliöille, sanoo vanhempi tutkija Jari Lyytimäki.

Valosaaste haittaa myös tieteentekemistä. Ongelmaan ovat törmänneet etenkin tähtitieteilijät.

- Mitä enemmän meillä on valosaastetta, sitä vaikeempaa on nähdä tähtiä taivaalla ja muita taivaankohteita, sanoo Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry:n tiedottaja Anne Liljeström.

Valosaastetta voi vähentää monella tavalla. Lyytimäki sanoo, että etenkin turhat valot tulisi kytkeä pois päältä. Kirja antaa sapiskaa kaupunkisuunnittelulle, joka ei valosaasteen ympäristövaikutuksista juuri välitä.

- Tarkemmalla valonkäytöllä saadaan aikaan parempaa kaupunkiympäristöä, esteettisesti miellyttävimpiä näkymiä. Voidaan korostaa esimerkikisi tiettyjä kauniita rakennuksia sillä, että jätetään niiden ympäristö varjoon. Kaupunkisuunnitteluun pitäisi kiinnittää enemmän huomiota, Lyytimäki sanoo.