Karibianmeren pikkuvaltiot kartuttavat kassaansa myymällä kansalaisuuksia

Antigua ja Barbudasta tuli kolmas maa, jonka kansalaisuus on myytävänä. Myös Grenada aikoo panna passinsa myyntiin.

Antigua ja Barbuda alkaa hankkia lisätuloja keinolla, joka on jo käytössä kahdessa muussa Karibianmeren pikkuvaltiossa: halukkaat saavat ostaa maan kansalaisuuden. Ostajaehdokkaat lienevät lähinnä kansainvälisiä sijoittajia. 

Runsaan 90 000 asukkaan Antigua ja Barbuda sijaitsee Pienten Antillien saariryhmässä Karibianmeren ja Atlantin saumakohdassa. Maailmanlaajuisen talouskriisin lisäksi maata on koetellut pahoin yhdysvaltalaisen suursijoittajan R. Allen Stanfordin osoittautuminen huijariksi. Hänen pankkinsa pääkonttori oli Antigua ja Barbudassa.

Kansalaisuuksia kauppaamalla maa toivoo saavansa kolmen vuoden aikana runsaat 400 miljoonaa euroa. Siihen riittäisi 1 800 hakijaa, jotka ovat valmiita viettämään uudessa kotimaassaan vähintään 35 päivää vuodessa.

Rahaakin heillä tosin tulee olla, sillä kansalaisuus vaatii miltei 185 000 euron lahjoituksen valtiolle, lähes 300 000 euron kiinteistökaupat tai runsaan miljoonan sijoituksen liiketoimintaan Antigua ja Barbudassa. 

130 maahan ilman viisumia

Idea on peräisin naapurimailta St. Kitts & Nevisiltä ja Dominicalta. St. Kitts & Nevis ei edellytä uudelta kansalaiselta edes oleskelua maassa.

Myös Grenada suunnittelee elvyttävänsä aiemman ohjelmansa, josta se luopui vuonna 2001 siinä pelossa, että Grenadan passeja päätyisi terroristeille. Kansalaisuuksia ehdittiin sitä ennen kaupata kolme vuotta.

Antigua ja Barbudan pääministeri Baldwin Spencer rauhoittelee kansalaisia sanomalla, ettei hallitus ikinä vaarantaisi valtionsa passin uskottavuutta. Hakemukset tarkastetaan erittäin huolellisesti, ja koko ohjelman toimivuus arvioidaan uudelleen puolen vuoden päästä, Spencer lupaa.

Antigua ja Barbudan passilla pääsee matkustamaan 130 maahan ilman viisumia.