Suomi lähettää valvontalentokoneen Välimerelle

Valvontalentokone miehistöineen avustaa Frontexia Välimerelle kuukauden. Kustannukset miehistöineen ovat noin 400 000 euroa. Frontex maksaa niistä suurimman osan.

Kotimaa
Dornier 228-212
Rajavartiolaitoksen Dornier-valvontakone.Rajavartiolaitos

Suomi lähettää valvontalentokoneen Italian Lampedusan saarelle auttamaan EU:n rajaturvallisuusvirasto Frontexia Välimeren valvonnassa. Taustalla on Frontexin pyyntö saada alueelle kiinteäsiipinen lentokone 30 päiväksi.

Dornier-valvontalentokone lähetetään Turusta Välimerelle mahdollsiimman nopeasti, viimeistään marraskuun alussa. Koneen mukana lähtee myös puolen tusinaa miehistön jäsentä.

Operaation kokonaiskustannus on noin 400 000 euroa, jonka Frontex maksaa lähes kokonaan. Suomi maksaa vain henkilöstön palkkakustannukset.

– Kaikki härvelit, jotka lentävät ilmassa, ovat aika kalliita. Se maksaa, mitä maksaa, rajaturvallisuusasiantuntija Vesa Blomqvist toteaa.

"Kokemukset myönteisiä"

Sama kone on ollut aiemmin mukana operaatioissa Espanjassa, Kreikassa ja Italiassa. Kokemukset ovat olleet hyviä.

– Kaikki kokemus on ollut positiivista. Miehistö on kokenut, että he ovat pystyneet auttamaan ja tuomaan lisäarvoa operaatioihin, rajaturvallisuusasiantuntija Vesa Blomqvist kertoo.

Välimerellä on sattunut lokakuussa tuhoisia laivaonnettomuuksia, joissa on hukkunut satoja Afrikasta Eurooppaan pyrkiviä pakolaisia.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Uutista tarkennettu: Valvontakoneen kokonaiskustannus on 400 000 euroa, mutta Frontex maksaa lähes koko summan.