Rauma ja Pori ikuisesti vihollisia - "Emmää ny tämmöstäkää ymmär!"

Vaikka Satakunnan vahva murrekaksikko, raumalainen Heli Laaksonen ja porilainen Elina Wallin, ajavatkin virallista ystävyyskaupunkiasiaa, eivät Rauma ja Pori ainakaan päättäjien mielestä tule tovereita olemaan. Rauman kaupunginhallitus hylkäsi murrenaisten tekemän aloitteen ystävyyskaupunkisuhteesta.

kulttuuri
Kuvassa Rauman keskustaa.
Anssi Leppänen / Yle

Rauman ja Porin enemmän tai vähemmän leikkimielinen viha-rakkaussuhde ei ainakaan Rauman taholta ole hellittämässä. Rauman kaupunginhallitus päätti maanantaina, ettei Raumalla ole tarvetta uudelle ystävyyskaupungille. Ei, vaikka kaupunki olisi löytynyt ihan vierestä.

- Emmää ny oikei tämmöstäkää ymmär. Tai tietyst mää sen niinko tavallaa ymmärrän, mut sit ko sanamuoto o se, et "ei halua", harmittelee toinen idean äideistä Elina Wallin.

Rauman Lapissa asuva murrerunoilija Heli Laaksonen on ystävyyskaupunkiasian kanssaesittäjänä Wallinin kanssa samoilla linjoilla.

- Mul jäi simmone miälkuva, et vähä niinko me oltais Elinan kans käyty plimputtamas Rauma ovikelloo ja kysytty, et voiks Rauma olla meiän kaa ja Rauman äiti olis sit sanonu, et meiä Rauma ei ol tommoste hupakkojen kans missän tekemisis, Heli Laaksonen maalailee.

Kaupunkien ryppyotsaisuus ihmetyttää

Kun Rauma tyrmäsi ajatuksen ystävyyskaupunkiajatuksen, odottaa Laaksonen mielenkiinnolla, millainen on porilaisten päättäjien näkemys asiasta. Rauman päätös onnostattanut ainakin sosiaalisessa mediassa pienen myrskyn vesilasissa.

Mul jäi simmone miälkuva, et vähä niinko me oltais Elinan kans käyty plimputtamas Rauma ovikelloo ja kysytty, et voiks Rauma olla meiän kaa ja Rauman äiti olis sit sanonu, et meiä Rauma ei ol tommoste hupakkojen kans missän tekemisis

Heli Laaksonen

- Erelleenki niit naurun hörähryksii on tos kävelykadul kuulunu, ku mä ole ylpeenäni kävelly Rauma- ja Pori-pinssit tosa, Wallin toteaa.

Murrenaisten pilke silmäkulmassa tehty ehdotus on huomioitu muuallakin. Kylähullujen virallinen kilta antoi Heli Laaksoselle kunniadiplomin jo pelkästään ystävyyskaupunkisuhteen ehdottamisesta.

- Simmosest asiast ei ol kysymys, et tämä olis joku semne pilkanteko, et vedettäis lokaan koko ystävyyskaupunkifilosofia, Laaksonen vakuuttaa.

Molemmat ystävyyskaupunkisuhteen ehdottajat ihmettelevät päättäjien "umpivakavaa suhtautumista asiaan". Heidän mielestään ehdotuksen keskeisin ajatus on keskinäisen kaunaisuuden ja ryppyotsaisuuden väheneminen. Wallinin mukaan äidillinen tukistus olisi nyt paikallaan.

- Niinko mää Helil tänäaamusti sähköpostii laitoi, et mul o ny semmone olo, et tarttis ottaa tukast kii ja viipottaa, Wallin linjaa.