FT: Katainen valmis uusiin eurotukipaketteihin

Pääministeri Jyrki Katainen vakuuttaa keskittyvänsä työhönsä pääministerinä, kun Financial Times arvelee hänen tavoittelevan ehdokkuutta EU-komission uudeksi puheenjohtajaksi.

Kotimaa
Suomen pääministeri Jyrki Katainen ja Italian pääministeri Enrico Letta lehdistötilaisuudessa.
Suomen pääministeri Jyrki Katainen ja Italian pääministeri Enrico Letta lehdistötilaisuudessa Roomassa 14. lokakuuta.Petri Burtsov / Yle

Suomen pääministeri Jyrki Katainen (kok.) kertoo tiistaina sanomalehti Financial Timesissa (siirryt toiseen palveluun), että Suomi on valmis antamaan lisätukea Kreikalle ja Portugalille, mikäli se on välttämätöntä.

– Kukaan ei pidä tukipaketeista, mutta tähän mennessä olemme harkinneet, mikä on hyväksi euroalueen vakaudelle, Katainen sanoi FT:lle Roomassa tavattuaan Italian pääministeri Enrico Lettan.

"Olemme hyvin käytännöllisiä"

Pääministeri Jyrki Katainen huomauttaa lehdessä, että Suomenkin hallitus on joutunut kiristämään budjettia pitääkseen julkisen velan kurissa.

– Kukaan ei voi ulkoistaa kansallista vastuutaan muille... mutta jos tilanne on toivoton, meidän täytyy ajatella euroalueen vakautta ja olla valmiita auttamaan muita. Olemme hyvin käytännöllisiä tässä kysymyksessä, Katainen sanoo.

Katainen toteaa lehdessä, että Euroopan ankara talouskuuri on ollut vaikea. Kun FT kysyy onko se pahentanut lamaa, Katainen vastaa, että on mahdoton tietää, miten valtionlainojen korkotaso olisi reagoinut toisessa tilanteessa.

Katainen huomauttaa, että Irlannin, Espanjan ja Italian valtionlainojen korot ovat laskeneet merkittävästi, ja Etelä-Euroopan vienti on toipumassa.

EU-komission puheenjohtajaksi?

FT kuvaa Kataista yhtenä keskusta-oikeiston mahdollisena seuraajaehdokkaana EU:n puheenjohtajaksi José Manuel Barroson jälkeen. Lehden mukaan Kataisen kiinnostus Etelä-Eurooppaa kohtaan on saanut diplomaatit ajattelemaan, että hän kerää tukea tehtävään.

– Liikkeellä on paljon huhuja. Se on luonnollista... Minulla ei ole aavistustakaan, kuka hän (seuraava puheenjohtaja) voisi olla, pääministeri Jyrki Katainen sanoo Financial Timesin haastattelussa.

Kysymykseen, onko hän ehdolla, Katainen vastaa:

– Aion keskittyä työhöni pääministerinä.