1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Nallekarkin isä kuoli

Hans Riegel johti miltei seitsemän vuosikymmenen ajan perheyritystä, josta värikkäät hedelmäkuminallet ja muut makeiset kasvattivat alallaan Euroopan suurimman yrityksen.

Saksalaisen Haribo-makeisyrityksen johtaja Hans Riegel lokakuussa 2009. Kuva: Rolf Vennenbernd / EPA

Saksalaisen Haribo-makeisyrityksen johtaja, nallekarkit maailmanmaineeseen nostanut Hans Riegel on kuollut. Riegel johti 67 vuotta isänsä perustamaa yritystä, joka on yksi Saksan menestyksekkäimmistä perheyrityksistä ja Euroopan suurin makeisyritys. 

Hans ja hänen veljensä Paul rakensivat yrityksen uudelleen palattuaan toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvaltain armeijan vankileiriltä. Isä oli perustanut pienen firman vuonna 1920 ja muodostanut nimen omasta ja kotikaupunkinsa nimistä: Hansista oli peräisin Ha, Riegelistä Ri ja Bonnista Bo.

Isä loi 1920-luvulla pienen nallemakeisen, jonka muoto perustui Eurooppaa kiertäneillä markkinoilla tanssineisiin karhuihin, mutta maailmankuuluksi namusen teki poika 1960-luvulla. Nykyisin nalleja tuotetaan sata miljoonaa joka päivä.

15 tehdasta, 6 000 työntekijää

Haribolla on tuotantolaitoksia 15 valtiossa Euroopassa, ja työntekijöitä on yli kuusi tuhatta. Liikevaihto on noin kaksi miljardia euroa vuodessa.

Tuotteiden markkinoinnista ja myynnistä vastanneella Hans Riegelillä oli tunnustetusti napakka ote makeannälkäisten mielihaluista. Hän kertoi etsivänsä innoituksia sarjakuvista, lasten tv-ohjelmista ja nuortenlehdistä.

Hän oli kuollessaan 90-vuotias. Vielä vähän ennen kuolemaansa hän työskenteli säännöllisesti yrityksessä, jota hän kuvasi viimeisessä haastattelussaan elämänsä iloksi ja koko sisällöksi, kertovat saksalaiset lehdet.