Booker-palkinto uusiseelantilaiselle Eleanor Cattonille

Arvostettu palkinto myönnetään vuoden parhaaksi katsotulle englanninkieliselle romaanille.

kulttuuri
Eleanor Catton poseeraa Man Booker -palkinto käsissään kuvaajille.
Tal Cohen / EPA

Maailman arvostetuimpiin kirjallisuuspalkintoihin kuuluva brittiläinen Man Booker -palkinto on myönnetty uusiseelantilaiselle Eleanor Cattonille romaanista _The Luminarie_s.

Cattonin historiallinen romaani sijoittuu epämääräiseen aikaan syrjäiselle maaseudulle, jossa kertoja kuvailee kotikylänsä nopeaa tuhoa kultakuumeen vuoksi. Tuomarit kiittelivät romaania tarinankerronnasta ja rakenteesta.

- The Luminaries on suurenmoinen romaani: rakenteellisessa monimutkaisuudessaan upea, kerronnallisuudessaan koukuttava ja maaginen loihtiessaan ahneuden ja kullan maailmaa, kiitteli tuomarineuvoston puheenjohtaja Robert Macfarlane.

Catton on vain 28-vuotias ja siten kaikkien aikojen nuorin Booker-palkinnon saaja. Hän on lisäksi vasta toinen palkinnon pokannut uusiseelantilainen. Hän oli kuitenkin vedonlyöjien suosikkeja palkinnon saajaksi.

Siltala-kustantamo julkaisee The Luminaries -romaanin suomennoksen ensi vuonna.

Vuonna 1969 perustettu palkinto annetaan vuoden parhaaksi arvioidulle englanninkieliselle romaanille, jonka kirjoittaja on jonkin Kansainyhteisömaan, Irlannin tai Zimbabwen kansalainen. Ensi vuodesta alkaen tarjolle voidaan ottaa kenet tahansa, joka on kirjoittanut teoksensa alkujaan englanniksi.

Loppusuoralle tämänvuotisessa Booker-kisassa pääsivät myös britti Jim Crace, irlantilainen Colm Toibin, zimbabwelainen NoViolet Bulawayo ja yhdysvaltalaiset Ruth Ozeki ja Jhumpa Lahiri.

Viime vuoden voittaja oli Hilary Mantel teoksellaan Bring up the Bodies, Syytettyjen sali. Voitto oli hänelle toinen, sillä Wolf Hall, Susipalatsi, palkittiin vuoden 2009 Bookerilla.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset