1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Tutkimus: Hullun lehmän taudille altistunut odottamattoman moni britti

Tutkimus on kautta aikain kattavin yritys arvioida hullun lehmän taudin ihmismuodon vCJD:n riskiä koko väestölle.

Joka 2 000. britillä on elimistössään proteiini, joka altistaa hullun lehmän taudin ihmismuodolle, Creutzfeldt-Jakobin taudin variantille, kertoo tuore tutkimus. Se ei kuitenkaan anna vastausta kysymykseen, kuinka monelle kehittyy aivoja rappeuttava ja lopulta kuolemaan johtava sairaus.

British Medical Journal -lehdessä julkaistu tutkimus on kautta aikain kattavin yritys arvioida vCJD-taudin riskiä.

Tautia aiheuttava prioniproteiini tarttuu BSE:tä sairastavien eläinten lihasta. Britanniassa 1980-luvun lopussa puhjennut epidemia levisi vientinautojen mukana useisiin maihin. Britanniassa se johti karjan laajoihin joukkoteurastuksiin.

Asiantuntijoilla on ollut vaikeuksia laskea, kuinka suuren riskin häirikköproteiini saajilleen aiheuttaa. Tutkimisen hankaluus johtuu pitkälti siitä, että vCJD:n itämisaika on tuntematon. Tutkijat eivät myöskään tiedä, ovatko oireet kaikilla samat.

Britanniassa on rekisteröity virallisesti 177 vCJD-tautitapausta.

Häirilkköproteiinia etsittiin umpilisäkkeistä

Lontoon yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa analysoitiin proteiininäytteet miltei 32 500 umpilisäkkeestä, jotka oli poistettu leikkauksissa kymmenissä sairaaloissa eri puolella maata. 16 näytteestä löytyi etsittyä prioniproteiinia.

Väestömäärään suhteutettuna se tarkoittaa, että vCJD:n aiheuttajalle on altistunut yksi jokaisesta kahdesta tuhannesta britistä. Luku on kaksinkertainen aiempiin tutkimuksiin verrattuna.

Tutkijat sanovat, että taudin tarttumisriski verensiirrossa vaikuttaa pieneltä, mutta kehottavat silti varovaisuuteen.

Asiantuntija toppuuttelee huolia

BSE:hen perehtynyt biokemian professori David Brown neuvoo ottamaan tulokset rauhallisesti.

Epänormaalia proteiinia esiintyy muissakin aivojen rappeumataudeissa kuin vCJD:ssä, hän muistuttaa.

– Enimmillään tutkimuksesta voi päätellä, että monenlaisilla ihmisillä on prionisairaus. Ja niinhän me olemme arvelleet ennenkin, Brown sanoo.