Yhdysvaltain edustajainhuone ei päässyt vieläkään sopuun velkakatosta

Äänestys siirtyy näin lähemmäs torstain aikarajaa, jolloin Yhdysvaltain valtiontalous on joutumassa osittain maksukyvyttömyyden tilaan, ellei budjettia ole saatu sitä ennen sovittua.

Mielenosoittajat vaativat kongressia sopimaan budjettiriidan Capitol Hillin edustalla Washington D.C.:ssä 9. lokakuuta. Kuva: Michael Mathes / AFP / Lehtikuva

Yhdysvalloissa edustajainhuone ei vielä tiistainakaan pääse äänestämään velkakaton nostamisesta. Asiasta kertoivat republikaanipuolueen edustajat varhain keskiviikkona Suomen aikaa. Äänestys siirtyy näin lähemmäs torstain aikarajaa, jolloin Yhdysvaltain valtiontalous on joutumassa osittain maksukyvyttömyyden tilaan, ellei budjettia ole saatu sovittua.

Republikaanien johtama edustajainhuone ei onnistunut tiistaina esittämään suunnitelmaa pattitilanteen ratkaisemiseksi. Uutta suunnitelmaa pohditaan keskiviikkona.

Äärioikeistolainen Teekutsuliike ja sitä tukevat poliitikot vaativat edelleen, ettei budjettia voi hyväksyä, jos siinä on määrärahat presidentti Barack Obaman terveydenhoitouudistukselle.

Neuvottelutilanne sekoittui jonkin verran tiistaina, sillä edustajainhuoneen republikaaniedustajat laativat oman ehdotuksensa budjettisovun aikaansaamiseksi. Ehdotuksessa terveydenhuoltouudistus, Obamacare, olisi toteutunut vain voimakkaasti rajoitettuna ja muutettuna. Presidentti Barack Obaman hallinto tyrmäsi esityksen suoralta kädeltä. Myöskään tämä ehdotus ei päässyt edustajainhuoneen äänestykseen saakka.