Yhdysvalloissa etsitään yhä sopua velkakatosta - luottoluokittaja Fitch otti maan tarkkailuun

Luottoluokituslaitos Fitch on asettanut rahoituskiistan vuoksi Yhdysvallat tarkkailuun. Aika velkakaton nostamiseksi kuluu umpeen vuorokauden aikana. Kongressi yrittää yhä kaoottisessa tilassa saada aikaan sopua, mutta kumpikaan kamari ei siinä ole onnistunut.

Mielenosoittajat vaativat kongressia sopimaan budjettiriidan Capitol Hillin edustalla Washington D.C.:ssä 9. lokakuuta. Kuva: Michael Mathes / AFP / Lehtikuva

Yhdysvaltain päättäjät ovat kuin harakka tervatulla laudalla; kun pyrstö nousee, niin nokka tarttuu. Kun yksi esitys rahoituskriisin ratkaisemiseksi löytyy, vastassa tuntuu olevan aina jokin ehto, jonka ympäri ei päästä.

- Ryhmämme etsii tietä eteenpäin. Haluamme varmistaa reilun pelin kaikille amerikkalaisille, vakuutti edustajainhuoneen puhemies, republikaanien John Boehner.

Ehdotuksia ehdoista velkakaton nostamiseksi ja budjettikriisin laukaisemiksi on pompoteltu vuorokauden aikana kamareiden välillä ilman konkretiaa. Edustajainhuone kaappasi ensin aloitevallan senaatilta itselleen edes väliaikaisratkaisun löytämiseksi. Tämä aiheutti mielipahaa senaatissa.

- Äärimieliset republikaanit yrittävät edustajainhuoneessa torpedoida senaatissa tapahtuneen edistymisen esittämällä aloitetta, joka ei voi läpäistä senaattia, sanoi senaatin enemmistöjohtaja, demokraattien Harry Reid.

Yöllä edustajainhuone kuitenkin joutui toteamaan, että mikään siellä esillä olleista aloitteista ei saisi enemmistöä taakseen, ja taas senaatti astui remmiin. Republikaanit ovat pahoin tuuliajolla, jos ryhmänjohto ei saa edustajiaan edes omien aloitteidensa taakse.

- Kaikkia republikaaneja tyydyttävän esityksen sijasta - miksi edustajainhuone ei työstä yli puoluerajojen tukea nauttivaa esitystä samalla tavalla kuin puolueet senaatissa ovat yrittäneet tehdä, kysyi Valkoisen talon tiedottaja Jay Carney.

Ratkaisun olisi löydyttävä vuorokauden aikana, huomenna tähän aikaan valtiolla ei ole lupaa lainata enää lisärahaa. Markkinoilta tulee painetta; pörsseissä usko alkoi loppua ja kurssit laskivat illalla. Luottoluokituslaitos Fitch puolestaan varoitti asettaneensa Yhdysvallat tarkkailuun; kolmen A:n luokitu on vaarassa. Velkakattokiistan aikana vuonna 2011 toinen luottoluokittaja Standard & Poor's jo pudotti luottoluokitusta.

Jos molempien kamareiden sopua ei löydy, taivas ei heti putoa niskaan. Liittovaltio pystyy selviytymään lainojensa hoidosta ja muista velvoitteistaan pari viikkoa. Sen jälkeen maksukyvyttömyys ei olisi enää vain teoreettista, ja seurauksia voidaan vain arvailla.