Velkakatto täyttyy, putoaako taivas?

Jos Yhdysvalloissa kongressi ja Valkoinen talo eivät pääse yhteisymmärrykseen velkakaton nostamisen ehdoista, valtiolla ei ole lupaa lisälainanottoon torstaiaamuna Suomen aikaa. Aluksi seuraukset olisivat rajattuja, mutta tilanne vaikeutuisi nopeasti.

Pörssimeklarin työpisteen etupuolella on esillä Yhdysvaltain valedollari. Kuva: Frank Rumpenhorst / EPA

Pelottavimpana velkakaton saavuttamisessa pidetään sitä, että kukaan ei oikeasti tiedä, mitä siitä seuraisi. Yhdysvallat ei koskaan ole joutunut tai ajanut itseään maksukyvyttömyyteen. Pahin uhka on, että suurvalta ei kykenisi suoriutumaan velkojensa korkojen maksusta.

Yhdysvaltain valtion velka saavutti kattonsa itse asiassa jo toukokuussa. Luovalla kirjanpidolla valtiovarainministeriö on siitä asti pystynyt rahoittamaan hallintoa ilman lisälainaa.

Maksukyvyttömyys kuun lopussa

Valtion kirstussa on torstaina käteistä noin 30 miljardia dollaria, jota täydentävät juoksevat verotulot. Tämän vuoksi taivas ei putoa vielä torstaina, vaan valtio pystyy selviytymään maksuvelvoitteistaan toistaiseksi.

Joskus lokakuun viimeisellä viikolla käteinen ja verotulot eivät kuitenkaan enää kattaisi menoja. Yhdysvallat olisi maksukyvytön, jos se ei esimerkiksi pystyisi maksamaan korkoa liikkellelaskemilleen velkakirjoille. Ensimmäinen 6 miljardin dollarin suuruinen koron erääntymispäivä on 31. lokakuuta.

Samaan aikaan loppuisivat sosiaaliturvan ja valtion takaaman sairausvakuutuksen maksut sekä korvaukset valtion alihankkijoille ajallaan. Valtio maksaisi niitä viiveellä sitä mukaa kuin sille tulisi esimerkiksi verotuloja.

Eläkkeitä ja tukia erääntyy 60 miljardia dollaria maksettavaksi marraskuun 1. päivänä. Niiden maksuun tulisi ainakin kahden viikon viive.

Maksetaanko kiinalaisille vai veteraaneille?

Valtiovarainministeriötä on vaadittu porrastamaan maksunsa priorisoimalla ne tärkeysjärjestykseen. Ministeriö maksaa kuukaudessa noin 100 miljoonaa maksua eikä ministeriön mukaan sen tietokoneohjelma pysty priorisoimaan automaattisia maksatuksia.

Ainoa asia, jonka Yhdysvaltojen odotetaan kuitenkin priorisoivan, on velanhoito. Asiantuntijoiden mukaan sen on pystyttävä selviytymään koroistaan ja velanhoidosta tässäkin tilanteessa. Epäonnistuminen aiheuttaisi järistyksiä ympäri maailman.

Poliittisesti priorisointi olisi kova paikka. Käytännössä poliitikkojen olisi kyettävä nielemään se tosiasia, että Yhdysvallat jatkaisi maksujaan velkapapereiden haltijoille esimerkiksi Kiinassa, kun kotimaassa sotaveteraanit joutuisivat odottamaan tukiaan.

Keinot vähissä

Valtiovarainministeriö voi torstain jälkeenkin kerätä rahaa markkinoilta yhdellä tavalla. Joka viikko valtio laskee markkinoille lyhytaikaisia velkaobligaatioita, joista kertyvillä tuloilla se hoitaa pitkäaikaista velkaansa. Koska tämä järjestely ei lisää velkaa vaan tapahtuu olemassa olevan velkakaton rajoissa, sitä voidaan jatkaa.

Ongelmaksi muodostuu kuitenkin se, haluaisivatko sijoittajat enää ostaa valtion velkapapereita. Lainahuutokaupoissa Yhdysvaltain velkapapereiden korot nousisivat, kuten tapahtui Euroopassakin kriisimaiden velkapapereiden huutokaupoissa pahimpina kriisiaikoina. Velanotto muuttuisi siis kalliimmaksi ja lopulta näkyisi veronmaksajien kukkaroissa yleisen korkotason nousuna muun muassa asuntolainoissa.

Yhdysvaltain perustuslaissa on kohta, jossa todetaan, että Yhdysvaltain valtion velan kelpoisuutta ei saa kyseenalaistaa. Tämä on saanut jotkut asiantuntijat pohtimaan, voisiko presidentti toimia ilman kongressin myötävaikutusta lainanoton jatkamiseksi ilman velkakatonnostoa. Valkoisen talon lakimiesten mukaan presidentillä ei ole valtuuksia tähän.

Painajainen taloudelle?

Velkakattotaistelulle on yritetty laskea hintaa. Vuonna 2011 vastaava poliittinen vääntö maksoi 1,3 miljardia dollaria kohonneina lainakuluina. Silloin luottoluokituslaitos Standard & Poor's laski Yhdyvaltain luottoluokitusta parhaasta AAA-luokasta AA+-luokkaan.

Tiistai-iltana markkinoiden sulkeuduttua luottoluokituslaitos Fitch ilmoitti asettaneensa Yhdysvallat tarkkailuun negatiiviseksi muuttuneiden näkymien vuoksi. Fitch luokittelee Yhdysvallat yhä AAA-luokkaan.

Jos hallinto rahoittaa menonsa vain verotuloista, se johtaa automaattisesti 32 prosentin menoleikkauksiin, arvioi Bipartisan Policy Center -tutkimuslaitos.

Kriisi leviäisi maailmalle monia kanavia pitkin. Pankit käyttävät Yhdysvaltain velkakirjoja vakuutena ympäri maailmaa lainatessaan rahaa toisiltaan. Jotkin pankit ovat jo parin viikon ajan kieltäneet asiakkaitaan käyttämästä lokakuun lopussa erääntyviä velkakirjoja vakuutena. Riskien lisääntyminen heijastuisi lainaamiseen ja luottomarkkinoihin kaikkialla.

Vuoden 2008 talouskriisin toistuminen ei silloin olisi kaukana.