Valtuuston prototyypit

Nyt kaikki valtuustobingoa pelaamaan! Tunnistamalla valtuuston prototyypit erotat jyvät akanoista.

Näkökulmat
Marjo Pirilä

*Tämä vallan vahtiminen on joskus niin työlästä puuhaa, *että ajattelin ajan hengen mukaisesti ulkoistaa osan tästä työstä – teille hyvät lukijat, kansalaiset, äänestäjät.

On turha luulla, että valtuustossa käytäisiin terävää poliittista debattia – tärkeät asiat on sovittu kabineteissa ja valtuuston puhujapöntössä käydään vain varmistelemassa seuraavien vaalien äänipotti.

Mutta ei se mitään, puhukaa vain valtuutetut – mitä enemmän sitä parempi, sillä silloin selviää kuka on milläkin tiedoilla ja taidoilla liikkeellä.

Me emme pysty joka populistia höpöpuheista ripittämään, mutta en toki jätä teitä tarkkailemaan valtuutettuja yksin.

Me emme pysty joka populistia höpöpuheista ripittämään

Olen kehittänyt systeemin – eräänlaisen valtuustobingon, jota voi pelata ihan vaan ajanvietteenä tai sitten siksi, että ennen seuraavia vaaleja jyvät olisivat paremmin seuloutuneet akanoista.

Peliä pelataan näin. Tee paperille seuraavanlaisia luokkia. Luokat edustavat valtuutettujen prototyyppejä. Kun valtuutettu on pitänyt puheensa sijoita hänet oikeaan luokkaan. Mutta muista, valtuutetttu saattaa olla viekas ja esiintyä toisessa kokouksessa toisenlaisena prototyyppinä. Silloin kirjaa hänet useampaan luokkaan – kyllä se todellinen luonne sieltä kolmen vuoden kuluessa paljastuu.

Prototyypit

LUOKKA A, asialliset valtuutetut, jotka ovat asioihin perehtyneitä, käyttävät hyvää retoriikkaa ja tekevät puheissaan jopa poliittisia linjanvetoja. Pyrkivät päätöksiin, joiden vaikutukset tulevat näkyviin vasta seuraavalla tai sitä seuraavalla valtuustokaudella. Huom! Suurin osa valtuutetuista luulee kuuluvansa tähän porukkaan.

LUOKKA B, valtuutetut, jotka eroavat edellisistä siinä, että jäljelle jää vain retoriikka.

LUOKKA C, kriittiset, jotka tekevät asiallisia muutosesityksiä.

LUOKKA D, näennäiskriittiset, jotka takertuvat vain pikkuasioihin.

LUOKKA E, peesaajat, jotka aloittavat usein puheensa: "olipa viisaita sanoja, olin juuri sanomassa saman", "veit varpaat suustani", "olin juuri tulossa samaan johtopäätökseen"

LUOKKA F, arvaamattomat, jotka saattavat puhua ihan mistä tahansa ihan mitä tahansa, kuuluvat myös usein luokkaan G

Kyllä se todellinen luonne sieltä kolmen vuoden kuluessa paljastuu

LUOKKA G, kuutamolla. Tällä osastolla lymyilijät luulevat, että valtuusto on paikka, jossa voi paikata oman tiedon puutteita.

Sitten erittäin vahdittava on:

LUOKKA H, käy pitämässä saman puheen varmuuden vuoksi kahteen kertaan maksimoidakseen oman media-aikansa.

LUOKKA I, passiiviset, vaikea vahdittava, yleensä ovat hiljaa tai liikuskelevat pitkin valtuustosalia – tällöin tarkkailu ulottuu puhujapöntön ulkopuolelle.

Vielä lopuksi tärkeä vinkki, joka kannattaa pitää mielessä tarkkailutyössä:

Journalismin päivillä poliitikko kysyi toimittajalta, miksi toimittajat ovat niin kyynisiä. Toimittaja vastasi: meitä sumutetaan, pidetään pimennossa ja meille valehdellaan päin naamaa!

Tämän kepeältä vaikuttavan valtuustobingon ansiosta me olemme ennen seuraavia kunnallisvaaleja jo paljon viisaampia. Nyt eväät esiin ja seuraavaa valtuustonkokousta odottamaan!