Koreja ja kahvirasioita – sälekaihtimet saavat uuden elämän

Ensimmäisen kaihtimensa säleitä Anna Nygård taitteli, kokosi ja purki, kokosi ja purki, kunnes tuotos alkoi näyttää tavoitellulta. Sittemmin suunnittelijan käsissä sälekaihtimista on syntynyt muun muassa koreja, ja plakkarissa on myös Design from Finland -merkki. Muutkin materiaalit kiinnostavat, mutta juuri nyt kaihtimet vievät kaiken ajan.

Kotimaa
Anna Nygård
Anna Nygårdin edessä pöydällä sälekaihtimista tehtyjä koreja.Satu Jokela / Yle

Kokkolalaisen Anna Nygårdin käsissä sälekaihtimet muuttuvat halutuiksi design-tuotteiksi. Kierrätysmateriaalista valmistetut tuotteet ovat saavuttaneet paljon huomiota ja nyt Nygårdin tuotteille on myönnetty Suomalaisen Työn Liiton Design from Finland -merkki. Tunnus kertoo edelläkävijäyritysten panostuksesta suomalaisesta muotoiluun. Nygård näkee sälekaihdintöidensä suosion monen eri tekijän summana.

– Siinä on vastuullisuus, kaikki tehdään käsityönä täällä Kokkolassa, valkoinen on sisustuksessa nyt hyvin suosittua. Näissä yhdistyy myös vanhan punontaperinteen liittäminen uuteen kierrätettyyn muotoon. Kunnioitan vanhaa pärekoriperinnettä soveltamalla näihin osin vanhaa tekniikkaa. En tosin aivan tarkasti tiedä, miten puusta tehdään pärekoreja, mutta uskon sen hieman poikkeavan sälekaihtimista.

Kaikki lähti nurkissa lojuneesta ylimääräisestä sälekaihtimesta, jota Nygård ei raaskinut heittää roskiin. Lopulta nuori nainen purki kaihtimen ja alkoi taiteilla säleitä koriksi. Kokosi ja purki uudelleen, kokosi ja purki.

– Varmaan kymmenes yritys alkoi näyttää siltä miltä piti, muistelee Anna Nygård alkutaivaltaan kierrätysmateriaalin kanssa.

Varmaan kymmenes yritys alkoi näyttää siltä miltä piti.

Sittemmin vauhti on ollut huima. Nygård perusti yrityksen, Anna Nygård Designin, vasta vuoden alussa. Hän käy vieläkin päivätöissä, yrityksen vuoro on iltaisin ja usein myös öisin.

Säleiden perässä ympäri Suomea

Anna Nygård on ennättänyt kiertää Suomea ristiin rastiin pakettiautolla sopivien säleiden perässä. Asentajilta ja yrityksistä löytyy paljon mittavirheellisiä kaihtimia eli käytännössä uusia, mutta ei paikoilleen asennettuja säleikköjä. Tehtailla syntyy myös hukkapaloja, joille ei ole muuta käyttöä. Nygårdin yhteistyökumppaneilta tulisikin nyt enemmän säleitä kun hän pystyy ottamaan tällä hetkellä vastaan.

Äkkiseltään ei uskoisi, että valkoisia sälekaihtimiakin on kymmeniä eri vahvuuksia ja sävyjä.

Onhan ne aika teräviä, mutta paljon tehneenä niitä on oppinut työstämään. Tosin viimeksi eilen viilsin sormeni auki.

Anna Nygård

– Minulta menee aika paljon aikaa niiden lajittelemiseen. Osa on niin mattapintaisia, ettei niitä voi käyttää. Säleet ovat tavallaan aika helppo materiaali työstää, mutta tavallaan ei. Onhan ne aika teräviä, mutta paljon tehneenä niitä on oppinut työstämään. Tosin viimeksi eilen viilsin sormeni auki, naurahtaa Nygård.

Nygårdin valikoimiin kuuluu kymmeniä eri malleja ja ideoita riittää jonoksi saakka. Sesonkituotteena Anna taittelee parhaillaan esimerkiksi kuuseen ripustettavia joulupalloja.

– Aika paljon tulee ideoita ystäviltä, asiakkailta ja yhteistyökumppaneilta. Esimerkiksi kahvipaketeille tulee nyt rasia, jota voi käyttää myös maitopurkin suojana.

Anna Nygårdin aiemmin suunnittelema, vanhoista VHS-kasettien keloista tehty lampunvarjostin keräsi myös kiitoksia. Nygårdilla olisin kiinnostusta myös muihin kierrätysmateriaaleihin, mutta tällä hetkellä sälekaihtimet vievät kaiken ajan.

– Kotonani ei ikkunoissa ole enää sälekaihtimia, otin ne kesällä pois. Ne olivat vanhat 70-luvun kaihtimet, niistä ei enää kierrätysmateriaaliksi ollut, naurahtaa Nygård.