Suomen pelifirmojen 10 helmeä

Miksi suomalaiset pelit lyövät läpi maailmalla? Koska ne ovat muihin nähden "omalaatuisia", sanoo mobiili- ja pelialan analyytikko Tero Kuittinen. Menetyspeleissä yritetään ajaa ylämäkeä tyhjällä tankilla – tai tappaa niitä kuuluisia vihreitä porsaita.

talous
Angry Birds postimerkki
Rovio Entertainment / Toni Kysenius

– Nyt kun Supercell on kohauttanut, alkaa olla Suomi-tarina kasassa, sanoo pelialan analyytikko Tero Kuittinen.

Jos Rovio ei yksin riittänyt, Supercellin perään on tunkemassa liuta pelkästään tämän vuoden aikana Suomeen perustettuja peliyrityksiä. Toivon mukaan menestys jatkuu tässä aallossa, totesi Kuittinen Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa.

– Olin käymässä Tokiossa pari viikkoa sitten, ja siellä puhuttiin jo pienemmistä suomalaisista yrityksistä. Puhuttiin Frogmindista, jonka peli Badland oli mennyt Japanissa ykköseksi. Siellä puhuttiin Fingersoftista.

Myyntivalttina suomalaisilla on täkäläinen omaperäisyys, väittää analyytikko.

– [Japanissa] oltiin tietoisia myös pienemmistä suomalaisista yrityksistä, koska monella on hyvin omalaatuinen ote pelintekemiseen. Monella on oma graafinen identiteetti ja oma äänimaailmansa.

Suomalainen peliteollisuus ei kuitenkaan ole syntynyt vuodessa eikä kahdessa – vaikka puolet firmoista on putkahtanut tässä ajassa. Yle Uutisten kokoamaan menestyjälistaan mahtuu myös pitkän linjan pelistudioita.

Supercell (130 työntekijää)

Räjäytti pankin myymällä osake-enemmistönsä japanilaisyhtiöille 1,1 miljardilla eurolla. Menestys perustuu kahteen peliin. Keväällä toimitusjohtaja Ilkka Paanasen haastattelussa talouslehti Forbesissa kerrottiin, että Supercellin pelit tuottavat yhden päivän aikana jopa 1,7 miljoonaa euroa.

Rovio (n. 700)

Angry Birds on kasvanut brändiksi, jolla pelitalo tekee merkittävän osan myynnistään. Pehmolelut, elintarvikkeet ja muu oheismyynti tuottivat liikevaihdosta viime vuonna yli 40 prosenttia. Jatkossa brändi tuottaa todennäköisesti enemmän kuin pelit, kun lintuteemalla mm. avataan Kiinaan huvipuistoja ja esikouluja. Liikevaihto oli viime vuonna noin 150 miljoonaa euroa.

Remedy (n. 100)

Alan Wake -peli
Ruutukaappaus Alan Wake -pelistä.Remedy Entertainment

Tunnetaan Max Payne -peleistä, joita myytiin viime vuosikymmenellä miljoonia. Vuonna 2010 sankaritarina jatkui arvostelumenestys Alan Wakella. Kehittää tällä haavaa suurpeliä seuraavan sukupolven videopelikonsolille, vasta julkistetulle Xbox Onelle.

Bugbear (40)

Autopelien osaaja. Löi läpi vuonna 2005 FlatOut 2 -pelillä, jota myytiin vuodessa maailmanlaajuisesti miljoona. Sittemmin on joutunut vähentämään väkeä. Kerää paraikaa pelaajilta kolehtia seuraavalle romuralliajelulleen.

RedLynx (n. 100)

Kehittänyt jo kymmeniä pelejä eri alustoille. Tunnetaan moottoripyöräpeleistään, joista Trials HD ylsi taannoin kaikkien aikojen myydyimmäksi ladattavaksi konsolipeliksi. Pelitalo meni kaksi vuotta sitten kaupaksi ranskalaisjätti Ubisoftille. Kauppahintaa ei kerrottu julkisuuteen.

HouseMarque (50)

Pelistudioiden veteraanilla on työn alla kaksikin peliä uuden sukupolven videopelikonsolille PlayStation 4:lle. On saanut osansa Rovion glooriasta kehittämällä Angry Birdsistä konsoliversion. Omista hankkeista suurimmaksi hitiksi nousi vuonna 1999 lumilautailupeli Supreme Snowboarding. Se oli Suomen peliteollisuuden ensimmäinen miljoonan kappalemyynnin ylittäjä.

Sulake (n. 70)

Kuva Habbo hotelin hahmoista kaupan kassalla täysine ostoskärryineen. Mies kysyy: "Anything else for you sir?"
Habbo Hotelin hahmoja.Sulake Corporation Oy

Menestystuotteena varsinkin lapsiperheille tuttu ajanviettopaikka Habbo Hotel. Oli Suomen suurin peliyritys vielä vuosikymmenen alussa, mutta pienentynyt noista ajoista. Käy kilpaa Facebook-pelaamisen kanssa ja pesee mainettaan käyttäjien seksiviesteistä nousseen kohun jälkeen.

Fingersoft (11)

Oululaisen nyrkkipajan Hill Climb Racing valtasi viime vuoden lopulla latauslistat sekä Googlen Play-kaupassa että Applen Appstoressa. Yli 70 miljoonaan kännykkään ladatussa pelissä yritetään ajaa ylämäkeen tyhjenevällä tankilla. Koodaus on kasvanut perustajan Toni Fingerroosin kotoa 11 hengen työpaikaksi.

Frogmind (3)

Keväällä julkaistua tasoloikkapeli Badlandia on ladattu satojatuhansia kertoja, mikä on maksulliselle mobiilipelille hieno saavutus. Kun pelistä pyydetään 3,59 euron hintaa, tietää se myös satojentuhansien tuottoa. Erikoista on, että yrityksen pelillä ei ollut takanaan julkaisijaa, vaan markkinointikin hoitui kahden perustajan voimin.

Almost Human (7)

Peliala valitsi luolaseikkailu Legend of Grimrockin viime vuonna Suomen parhaaksi peliksi. Tietokonepeliä on myyty yli 700 000 kappaletta. Nyt espoolaiset kehittävät tälle jatko-osaa.