1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Osallistu

Pelle Hermanni ja käkättävä kepakko kestävät aikaa – mikä lastenohjelma on jäänyt sinun mieleesi?

Pikku Kakkosen helmet kuten Pelle Hermanni ja Rölli pyörivät edelleen uusintoina televisiossa, ja ohjelmien tunnusmusiikki soi vuosienkin jälkeen monien päässä. Kerro, mikä lastenohjelma on tehnyt sinuun lähtemättömän vaikutuksen. Miten lastenohjelmat ovat muuttuneet omasta lapsuudestasi?

Kuva: Antero Tenhunen

Vuosina 1978–1988 Pikku Kakkosessa esitetty Sirkuspelle Hermanni valittiin Ylen äänestyksessä vuonna 2010 kaikkien aikojen lastenohjelmaksi. Pelle Hermannia voi katsella edelleen uusintoina televisiossa samoin kuin toista Pikku Kakkosen klassikkoa, hirmuista Rölliä. Minkä lastenohjelman sinä haluaisit nähdä uusintana?

Joillekin Pelle Hermanni ja Rölli aiheuttivat lapsena pelon väristyksiä. Pelkäsitkö sinä lastenohjelmien hahmoja? Minkä lastenohjelman sinä muistat parhaiten lapsuudestasi ja minkä vuoksi?

Ylen lastenohjelmissa ei ratkaista asioita väkivallalla ja jos yritetään ratkaista, se on aina väärä ratkaisu.

Teija Rantala

- Lastenohjelmissa on oltava kantava tarina ja hyvät hahmot. Pelle Hermanni on oikeastaan kuusivuotias poika, jolla on äiti ja ihastuksen kohteita ja sen ikäisen pulmia. Vaikka ohjelma on verkkainen, Hermanni on edelleen samaistuttava hahmo, Ylen lasten- ja nuortenohjelmien päällikkö Teija Rantala sanoo.

Nykyään lastenohjelmiltakin vaaditaan entistä vauhdikkaampaa juonenkuljetusta, ja sen vuoksi Pelle Hermanniakin on leikattu nopeatahtisemmaksi. Miten lastenohjelmat ovat muuttuneet lapsuudestasi? Toimivatko klassikko-ohjelmat nykypäivän lapsille, vai kolahtavatko ne ainoastaan entisiin lapsiin?

- Kaksi asiaa pysyy, ja ne ovat, ettei Ylen lastenohjelmissa ratkaista asioita väkivallalla ja jos yritetään ratkaista, se on aina väärä ratkaisu. Toinen asia on, etteivät niiden hahmot ole vain hyviksiä tai pahiksia, Rantala kertoo.

Ylen lastenohjelmista 40 prosenttia on kotimaista tuotantoa ja loput ostetaan ulkomailta. Lähes kaikki animaatiot tulevat Suomen ulkopuolelta. Onko lastenohjelmien kotimaisuus sinulle tärkeää?